• ср. апр. 17th, 2024

Урсула Фон дер Лайен и Шарл Мишел още не са разговаряли за протоколния инцидент в Турция

Bychaspic

апр. 9, 2021

Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел все още не са разговаряли за протоколния инцидент в Анкара от началото на тази седмица. Това потвърди говорител на ЕК. Информацията предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.  

Не ми е известно двамата да са разговаряли по този въпрос, заяви говорителят на пресконференция, попитан дали Мишел е говорил с Фон дер Лайен, каквото намерение е изразил снощи в телевизионно предаване. Говорителят не пожела да каже дали според ЕК Мишел носи частична отговорност за инцидента, при който Фон дер Лайен остана права, докато Мишел и турският президент Реджеп Ердоган се разположиха в кресла пред знамената на ЕС и на Турция.

Говорителят не пожела да коментира и информация за подготвяно от евродепутати искане за оставката на Мишел.
Предвижда се срещата в Анкара да бъде обсъдена от Европейския парламент по-късно този месец.

Припомняме, че гафът стана по време на посещението на Фон дер Лайен и Мишел в Турция на 6 април, а случилото се вече нашумя под името „Дивангейт“.

Председателят на Европейския съвет се избира от държавите от ЕС с мандат от две години и половина. Мандатът на Мишел изтича в края на тази година и може да бъде подновен еднократно с единодушна подкрепа. В последните месеци в европейската преса зачестяват критичните оценки за работата на Мишел и липсата на достатъчно съдържание.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *