• нд. юли 21st, 2024

Ускоряващата се инфлация е удвоила продажбите на жилища в Турция през декември

Bychaspic

ян. 17, 2022
Ускоряващата се инфлация е удвоила продажбите на жилища в Турция през декември

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Продажбите на жилища в Турция са нараснали със 113,7% през декември до 226 503, тъй като местните жители са побързали да инвестират в имоти като защита срещу ускоряващата се инфлация на фона на поредица от неортодоксални понижения на лихвите, които тласнаха реалната доходност на силно отрицателна територия, предава Ройтерс.

Продажбите на имоти през декември са се увеличили спрямо месец по-рано на фона на по-бързия спад на лирата, тъй като властите продължават политиката на ниски лихви в подкрепа на износа и кредитирането.

Продажбите на жилища на чужденци също са се увеличили със 77% на годишна база през декември до 7841 имота, показват данни на Турската статистическа служба. Резкият спад на цената на лирата миналия месец направи имотите значително по-евтини в твърда валута.

Данните показват още, че продажбите на ипотечни кредити през декември са нараснали с 209,3% на годишна база до 45 260.

Още по темата

Турците гледат на имотите като на инвестиция, защитаваща спестяванията им от инфлацията, тъй като реалната доходност е дълбоко на отрицателна територия, коментира Макбуле Йонел Мая от TSKB Real Estate Valuation Manager.

„Хората се насочват към покупки на имоти, откакто инфлацията започна да се ускорява. Строителните разходи нарастват постоянно, а това означава, че цените на жилищата се повишават, което подкрепя инвестициите в имоти“, допълва тя.

Мая отбелязва, че хората са се насочили към покупка на имот в последния месец от годината и преди повишаването на данъците и таксите през новата година.

Турската централна банка понижи лихвата си с 500 базисни пункта от септември насам, давайки отдавна търсения от президента Реджеп Ердоган стимул въпреки продължаващото рязко ускоряване на инфлацията.

Понижаването на лихвите накара местните жители да купуват чуждестранна валута в рекордни количества, което доведе до пълномащабна криза с лирата миналия месец и тласна инфлацията до 36% през декември.

През 2021 г. като цяло продажбите на жилища са намалели с 0,5% до 1,492 млн., а продажбите на ипотечни кредити са се свили с 49 на сто. През 2020 г. продажбите нараснаха заради евтините кредити от държавните банки в пандемичната ера, което накара предприемачите да започнат кампании за привличане на купувачи.

Продажбите на чужденци са съставлявали 3,9% от общите продажби на жилища през 2021 г., като покупките са нараснали с 43,5% до 58 576. Повечето продажби на чужденци са свързани с имоти в Истанбул, следван от Анталия и Анкара.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *