• ср. апр. 17th, 2024

Установиха защо птиците не замръзват през зимата

Bychaspic

апр. 17, 2021

Учени от Швеция установиха как птиците преживяват дори най-големите студове през зимата без да замръзват

Основната причина се крие в специфичния състав на кръвта на птиците, благодарение на който температурата им се повишава с наближаването на зимния сезон, пише изданието на Федерацията на американските дружества за експериментална биология (FASEB), предаде Агенция КРОСС.

Авторите на изследването от университета на Лунд обясняват, че при бозайниците митохондриите се намират главно в мускулите, тъй като именно мускулатурата изразходва най-голямо количество енергия. При птиците обаче най-много митохондрии има в червените кръвни клетки.

За целите на проучването специалистите са анализирали проби от няколко екземпляра през есента и зимата. Изследователите са установили, че през студения сезон митохондриите в кръвта на птиците стават по-големи и работят по-активно, в резултат на което тялото отделя повече топлина.

Откритието за ролята на кръвните клетки се е оказало изненадващо за биолозите, тъй като досега се е смятало, че птиците се топлят чрез ускоряване на метаболизма си или като съкращават мускулите си чрез разрошване на перата.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *