• пн. окт. 18th, 2021

Фандъкова: Сбъдват се най-песимистичните ни прогнози, „Булгаргаз“ искат увеличение над 30%

Bychaspic

окт. 14, 2021

Сбъдват се най-песимистичните ни прогнози за цената на природния газ, „Булгаргаз“ обяви, че искат увеличение над 30%. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на Столичния общински съвет, предаде Агенция „Фокус“.

„Искам да ви информирам по една от най-важните теми, която се развива буквално за часове – осигуряване работата на „Топлофикация София“. Имаме разбирането на министрите на финансите и енергетиката, че трябва да се намери общо решение, така че да не допуснем огромен дисбаланс на дружеството, което автоматично ще се отрази на цялата енергийна система. За съжаление към момента се сбъдват най-песимистичните ни прогнози с повишение на цената на природния газ.

Вчера коментирахме очаквания за 200 млн. лв. преразход до края на годината. Тази сутрин директорът на „Булгаргаз“ обяви, че искат увеличение за над 30% на природния газ за ноември“, обясни Фандъкова.

„Вчера „Топлофикация София“ получи писмо от „Булгаргаз“, който уведомява всичките си клиенти, че отчита значително увеличение на заявките за доставка на газ спрямо предварително заявеното.

„Булгаргаз“ подчертава, че количества над договореното ще бъдат доставени само при възможност и след изрично одобрение. Не знам на какво се дължи това искане. Предвид по-ранното започване на отоплителния сезон, това е сериозен въпрос, който трябва да се обсъди задължително“, заяви тя.

„Получих уверения на министъра на енергетиката, че отоплителният сезон в София ще бъде осигурен независимо от дисбалансите в цените между „Булгаргаз“ и „Топлофикация“. Осигуряването на топлинна енергия на над 1 млн. граждани на София няма алтернатива. Преди час получихме писмо от „Булгаргаз“, в което настояват за заплащане на задълженията, предупреждават за принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с „Топлофикация“ и настояват за търсене на общо решение с БЕХ и държавата“, коментира още Йорданка Фандъкова.

„Работата на Столичния инспекторат основно е да контролира чистотата в града. Работата на директора не е топло местенце на бюро, а работа на терен. Смятам, че за нея е подходящ човек на реда, за да не виждаме препълнени контейнери, недоизмити улици. И затова поканих Ивайло Иванов, за да се засили контрола върху почистващите фирми“, каза още кметът на София по повод назначения от нея нов директор на Столичния инспекторат – Ивайло Иванов.

Той бе освободен от поста главен секретар на МВР във връзка с проявите на насилие под колоните на Министерския съвет на протестите през миналата година. Кметът Фандъкова го назначи за директор на Инспектората няколко месеца след като дългогодишният директор Веска Георгиева почина.

По повод настояването на общинския съветник от „Демократична България“ Методи Лалов за директор на Столичния инспекторат да бъде назначен не външен човек, а служител на инспектората, кметът Фандъкова каза, че не толерира какъвто и да е натиск за решения, които по закон и правилник взима. Тя каза, че за нея е странно общински съветник да кадрува в администрацията. „Очаквам да чуя и конкретно име. Кадровият въпрос очевидно е много наболял както вътре в коалицията на г-н Лалов, така и на всякакви нива в държавата. Аз нямам никаква склонност да се меся в кадровите решения на други организации“, посочи кметът.

Тя съобщи, че в момента подготвя промяна, с която ще предложи Столичният инспекотрат да не бъде отделно външно звено, а част от администрацията на Столичната община. Целта на тази промяна е по-добър контрол и по-ясна отговорност на всеки – от инспектор до ръководител, обясни Фандъкова.

„Що се отнася до срамния случай на насилие по време на протестите, който всички видяхме, аз съм изразявала нееднократно своята позиция. Категорично осъждам проявата на насилие и ограничаване на правото на протест на гражданите. Доказала съм, че не се поддавам на какъвто и да е натиск и не съм забранявала протести – нито срещу Орешарски, нито срещу Борисов, нито срещу Комитова, нито срещу себе си. Защото забраната означава да дам право на полицията да разпръсне протестиращите, включително с употребата на сила. Сигурна съм, че няма ръководител в МВР, който да даде такова разпореждане“, заяви столичният кмет.

Тя отбеляза, че насилието се доказва и за него вече има наказани полицаи. Преди няколко дни новият главен секретар на МВР обяви, че министерството разследва 11 служители на полицията, които са превишили правата по време на протестите миналата година, посочи кметът Фандъкова.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.