• ср. юли 24th, 2024

Фандъкова: Ще премахнем „Капитолия“ от Борисовата градина въпреки саботажите

Bychaspic

юни 9, 2022
Фандъкова: Ще премахнем "Капитолия" от Борисовата градина въпреки саботажите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премахването на автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина беше спряно с определение от Административен съд – София град. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова на страницата си във Facebook.

„Премахването на автокъща „Капитолия“ от Борисовата градина е цел, която ще доведем до край, независимо от саботажите и пречките. Всяко наше решение беше обжалвано от собствениците на всички инстанции в последните години“, пише Фандъкова.

В края на април Върховният административен съд излезе с окончателно решение, което допусна предварително изпълнение на заповедта на главния архитект на София Здравко Здравков за премахване на незаконните чадъри и бетонови фундаменти на автокъщата.

„Последните 10-ина дни се сблъскахме с всякакви трикове от собствениците на автокъщата, с които се пречи и бави премахването. Вчера стигнахме до това, че цялата фирма, а не нейните служители, излезе в годишен отпуск. Юридически трик, който не им е попречил да внесат в съда искане за спиране на изпълнението на заповедта на арх. Здравков“, отбеляза Фандъкова.

В късния следобед във вторник е получено определение на Административния съд, което спира допуснатото по силата на закона предварително изпълнение, съобщава тя.

„Без да коментирам съдебното определение, ще цитирам част от мотивите в него: „предвид, че съоръженията служат за предпазване на автомобилите, предназначени за продажба, от атмосферни условия, като премахването им в сезона на градушките, безспорно създава предпоставка за настъпване на вреди за жалбоподателя…“, цитира Фандъкова съдебното определение.

Още по темата

Тя е категорична, че Столична община ще обжалва в най-кратък срок решението за спиране и изрази надежда ВАС да се произнесе в най-кратък срок. „Този терен по мое искане беше актуван като публична общинска собственост, въпреки че от автокъщата оспорват и това в съда.  Твърдо съм убедена, че ще върнем терена към Борисовата градина и на гражданите на София. И няма да се откажем!“, пише Фандъкова.

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков коментира във Facebook, че администрацията му работи и по друг план за принудителното премахване на „Капитолия“, докато общината обжалва съдебното решение за спиране на предварителното изпълнение на заповедта за премахване. Той допълва, че ще информира за плана, когато той бъде готов.

До заповедта за премахване на металните навеси с бетонни фундаменти на автокъща „Капитолия“ се стигна след години на съдебни битки, в края на които беше установено, че те не са строеж, а преместваем обект. Сега от „Капитолия“ се опитват да твърдят, че всъщност е строеж, писа Трайков във вторник.

„Съоръженията са доста скъпи и ако всичко завърши по план, от автокъща „Капитолия“ ще трябва да платят всички разноски, за да си ги получат“, отбеляза кметът на район „Средец“.

По-рано днес в интервю за БНТ главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че площ от 1800 кв. м се владее неправомерно от собствениците на „Капитолия“. От 2018 г. автокъщата не е плащала наем, а преди това е плащала на „Софийски имоти“.

Според него до сегашното положение се е стигнало след поредица от действия и бездействия на общината. Премахването на шестте чадъра струва 30 хил. лв., но парите не са разходвани. Към момента е свалена тентата и частично е демонтиран един от чадърите.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *