• вт. юни 25th, 2024

Финансовият квартал в Ню Йорк се бори с растящ излишък от офис площи

Bychaspic

мар. 31, 2022
Финансовият квартал в Ню Йорк се бори с растящ излишък от офис площи

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Комплекси с празни офиси във финансовия квартал тласкат предлагането на налични площи в Манхатън до нов рекорден връх, съобщава Bloomberg.

Делът на наличните офиси в Ню Йорк е достигнал 19% през първото тримесечие, което е най-високото ниво от началото на воденето на статистика през 2000 г., сочи доклад на Savills Research.

Във финансовия квартал над една четвърт от офисите са налични за наемане спрямо едва 17% преди една година. Този ръст до голяма степен се дължи на две големи сгради, които се преустройват, включително бившата централа на Deutsche Bank, отбелязва Savills.

„Наемателите са съсредоточени върху новите първокласни площи“, коментира Сара Дрейър, старши вицепрезидент на отдела за анализи и данни в Savills. „Някои сгради може да останат празни, тъй като наемателите се насочват към по-висококачествени площи“, допълва тя.

Собствениците на имоти в Манхатън изпитват затруднения заради излишъка от офис площи по време на пандемията, тъй като служителите се завръщат бавно на бюрата си, а компаниите преоценяват нуждите си от недвижими имоти.

Компаниите, които търсят офиси, гравитират към по-нови сгради, което е довело до ръст на офертните наеми с 1,7% до 832 долара на кв. м през първото тримесечие. Собствениците на сгради все още включват отстъпки, за да стигнат до сделки, като предлагат намаляване на наема и по-добри условия за наемателите.

Средните наеми във финансовия квартал са достигнали 620 долара на кв. м спрямо 900 долара на квадрат в Мидтаун, показват данните на Savills.

Макар че делът на свободните площи ще продължи да расте в краткосрочен план, Дрейър очаква пазарът да започне да се възстановява през 2023 г.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *