• ср. май 29th, 2024

Финландският финансов регулатор предупреди за нарастващи рискове за банките от имотите

Bychaspic

сеп. 12, 2023

Заемите, обезпечени с жилищни и бизнес имоти, съставляват близо 60% от кредитните портфейли на банките в скандинавската страна

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Финансовите институции във Финландия са изправени пред „високо ниво“ на рискове, произтичащи от забавянето на икономиката, а имотният пазар буди особено притеснение, предупреди финансовият регулатор, цитиран от Bloomberg.

Въпреки това силната капиталова позиция защитава кредиторите от такива рискове в отслабващата оперативна среда, счита Службата за финансов надзор.

Капиталовата позиция на банковия сектор се е подобрила леко през първото полугодие, като базовият собствен капитал от първи ред е достигнал 17,4% към края на юни спрямо 17,2% в края на миналата година. „Лошите“ активи на банковия сектор са останали сред най-ниските в Европа, допълни регулаторът.

Финландският банков сектор е силно взаимосвързан с пазара на недвижими имоти, тъй като заемите, обезпечени с жилищни и бизнес имоти, съставляват близо 60% от портфейлите на банките с кредити за домакинствата и бизнеса, сочат данните на финансовия регулатор.

„Финансовият сектор има значителна експозиция към жилищния и имотния пазар“, коментира Теро Куренмаа, генерален директор на регулатора. „Освен това възможностите на домакинствата и компаниите за обслужване на дълговете им отслабват и се наблюдават първи признаци на ръст на кредитните рискове“, допълва той.

Куренмаа подчерта необходимостта от силни капиталови позиции за запазване на устойчивостта на банките и „цялостно“ управление на риска и съобразяване с изискванията за финансова стабилност.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *