• чт. окт. 28th, 2021

Формулата за формиране на цената на природния газ – странна?

Bychaspic

окт. 4, 2021

„Формулата, през която се формира цената на природния газ, е меко казано странна. Разпределението – 30% компонента, свързани с нефтопродуктите и 70% със спотовия пазар, е необяснимо за нас. По този начин ние се приближаваме към свободния пазар, при положение, че имаме дългосрочен договор с „Газпром“. Въпросът, който ние поставяме директно сега, е защо „Булгаргаз“ прие такава формула“. 

Този въпрос зададе в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов. 

Експертът е на мнение, че този начин за формиране на цената на газа елиминира дългосрочния договор, който предполага прогнозиране, добив и доставка.

„Защо това се случва е въпрос, на който трябва да отговорят и управляващите, а не само от „Булгаргаз“ и БЕХ“, твърди Павлов.

Той изтъкна, че пред България има все още една възможност – договорът за доставка на газ с Азербайджан, защото цената на получаваните количества е обвързана само с нефтопродуктите и е близо 3 пъти по-ниска от пазарната.

„Това, че връзката Комотини – Стара Загора не е изградена, не е голям проблем, тъй като в договорите, които България е подписала с държавната петролна компания на Азербайджан – SOCAR, както и с операторите, които обслужват „Южен газов коридор“, има регламентирана точка Комотини или най-близката до нея приемна точка, която е Месемврия, От там горивото може да влезе в системата на гръцкия газов оператор ДЕПА. Разходите за доставка до нашата граница са съвсем малки, а ние можем да го прихванем и да го използваме“, каза в заключение председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

Вижте целия разговор във видеото.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.