• ср. апр. 17th, 2024

Франция разреши втора доза различна ваксина за получилите първа игла AstraZeneca

Bychaspic

апр. 9, 2021

Ръководителят на френското министерство на здравеопазването Оливие Веран заяви, че хората под 55 години, които са получили първата ваксина с AstraZeneca, ще могат да получат втора доза от различна ваксина.

„Логично е да се каже, че като предпазна мярка ваксината AstraZeneca не се препоръчва за хора под 55-годишна възраст“, каза той пред RTL.

Министърът подчерта, че окончателните препоръки по този въпрос ще бъдат предоставени от френския Върховен здравен комитет (HAS) до края на деня. Според Веран тази мярка може да засегне около 600 000 французи, включително самият министър, който е получил първата ваксинация на 8 февруари. Той обеща, че всеки ще получи втората доза „навреме“.

На 19 март френските медицински власти прекратиха употребата на AstraZeneca за хора под 55 години поради случаи на тромбоза в Европа.

Кампанията за ваксиниране на населението във Франция стартира на 27 декември миналата година. В момента се правят ваксинации на пациенти над 70-годишна възраст, лекари, образователни работници и пациенти с хронични заболявания. Властите на страната одобриха използването на четири ваксини срещу коронавирус в републиката – американската компания Moderna, компаниите Pfizer (САЩ) и BioNTech (Германия), както и на британско-шведската компания AstraZeneca и американската Janssen.

Според изчисленията на властите до края на лятото на 2021 г. всички над 18 години ще могат да се ваксинират срещу коронавирус във Франция. От началото на епидемията във Франция са установени почти 5 милиона случая на инфекция, а повече от 98 000 души са станали жертви на пандемията.

Източник БГНЕС

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *