• вт. юни 25th, 2024

Френският ипотечен пазар показва признаци на охлаждане

Bychaspic

ное. 8, 2022

Той все пак се насочва към рекорд за цялата година, съобщава Френската централна банка

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на ипотечното кредитиране във Франция е достигнал най-бавния си темп тази година през септември, след като повишаването на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да подкопава търсенето във втората по големина икономика на еврозоната, предава Bloomberg.

Неизплатените кредити за покупка на жилища са нараснали с 6,2% на годишна база след покачването с 6,3 на сто през август, а Френската централна банка съобщи, че има показатели за ново забавяне до 6% през октомври. Средната лихва за новите жилищни заеми е достигнала 1,79% през октомври, най-високото ниво от 2016 г. насам.

Ипотечното кредитиране във Франция започва да се забавя с повишаването на лихвите. Графика: Bloomberg LP Ипотечното кредитиране във Франция започва да се забавя с повишаването на лихвите. Графика: Bloomberg LP

Забавянето на пазара на жилищни кредити е първи индикатор, че усилията на ЕЦБ за борба с ускоряващата се инфлация започват да натежават върху икономическата дейност. Банките съобщават също, че отпускането на кредити е проблем във Франция, тъй като таваните върху лихвите по ипотечните кредити не им позволяват да кредитират някои по-рискови домакинства.

Въпреки това Френската централна банка съобщи, че кредитирането е напът да достигне рекорден връх тази година, отстъпвайки само на силното покачване след COVID пандемията през 2021 г.

Френските потребители имат също така далеч по-ниски вноски за жилища в сравнение с други големи икономики в Европа, отчасти заради правилата, които ограничават скоростта, с която банките могат да повишават лихвите.

По данни на ЕЦБ лихвите по кредитите за закупуване на имот в Германия са достигнали 3,03% през септември.

Жилищният пазар във Франция също се забавя значително. От началото на годината до август продажбите на жилища в страната са намалели с 27%, най-големия спад от 15 години насам, съобщават френски медии.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *