• чт. окт. 28th, 2021

Хаос в COVID зоната в Силистренско

Bychaspic

окт. 4, 2021

Страната ни се намира в четвъртата вълна на коронавируса. Новите случаи нарастват, броят на починалите също. В голяма част от болниците цари хаос, а лекарите са претоварени. Изникна и въпроса кой ще лекува болните – личните лекари или специалисти в COVID-зоните.

В Силистра все още е сред областите, които не фигурират в списъка на здравните заведения, в които има открити Covid-зони, публикувани от Министерството на здравеопазването. Продължава практиката на пациенти да им бъде назначавано лечение по телефона или да бъдат насочвани от личните си лекари към Спешните отделения на болниците в региона.

Заради липсата на Covid-зона в Силистренско, пациентите на домашно лечение не могат да се възползват от решението на МЗ да ползват и безплатните лекарства по здравна каса.

„Дали ще се случи не мога да кажа. Ние имаме много малко такъв тип лечебни заведения, от които можем да очакваме да изградят такива зони. Имаме само едно ДКЦ в област Силистра и няколко малки медицински центрове. Те нямат нито лаборатория, нито ренген. Само ДКЦ- то остава да разкрие такава зона. И ако в началото имахме надежда това да се случи, днес шансовете са почти нулеви“, коментира пред БНР д-р Начева.

По думите и обаче лисват и лекари от ДКЦ- то, който да работят в такава ковид зона. Не може лекарите от самото ДКЦ да се включат, те са на възраст и не желаят да вършат тази рискова дейност, подчерта още д-р Теодора Начева.

„Няма как да ти липсва нещо, което не го е имало“, казваха за БНР семейните лекари.

„Спешните звена действат като Covid-зона и там се прецезира кой е за домашно лечение, кой е за болнично. Там знаят с какви легла разполага болницата, там са консултантите“, каза в „Хоризонт до обед“ д-р Дима Христова.

„Трябва да се подсили звеното в болницата. За мен проблемът е в стационарното лечение на пациентите с коронавирус, не на лабораторно ниво. Ккаво точно ще се прави в ДКЦ?“, заяви д-р Христова.

Според Васил Славов, директор на силистренското лечебно заведение, в COVID-зоната трябва да има специалисти от доболничната помощ. Не е оптимист, че ще се случи. Отхвърля и идеята това да е основна роля на спешните отделения.

„Това е прехвърляне на топката, няма да доведе до нищо. Нашето спешно звено си е COVID-зоната. Можеше да се организират личните лекари и тази зона щеше да я има вече, но явно няма да се случи…“, посочи още д-р Славов.

Спешните отделения имат друго предназначение и роля, смята и д-р Теодора Начева, директор на РЗИ – Силистра.

И макар да няма надежда, че COVID-зона в Силистра ще има, предстоят последни разговори на д-р Начева с принципала на Диагностично-консултативния център в града – Общинския съвет.

За да видят дали все пак не може нещо да се направи, защото в крайна сметка основните губещи от ситуацията са пациентите.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.