• нд. юли 14th, 2024

Хонконг забранява строителството на нано апартаменти

Bychaspic

фев. 25, 2022
Хонконг забранява строителството на нано апартаменти

Снимка: Bloomberg LP

Правителството в Хонконг ще забрани на строителните компании да изграждат т. нар. „нано апартаменти“  в опит за смекчаване на проблема с тесните жилищни площи в града, предава Bloomberg.

Частните жилища ще трябва да са с площ от най-малко 26 кв. м, съобщи секретарят за развитието Майкъл Вон на брифинг в четвъртък. Така ограниченията се разширяват до на практика всички източници за строителство на частни жилища.

Още по темата

Правилото няма да засегне проекти, които вече са получили одобрение.

Пренаселените жилища в Хонконг и космическите цени са в обсега на вниманието на местните власти, след като високопоставени китайски представители призоваха местното правителство да направи домовете по-достъпни.

Изискването се отнася за бъдещи продажби на държавна земя, проекти за строителство на железопътни имоти, градски проекти за преустройство, промени в наемни договори и заявления за размяна на земя от имотни предприемачи, каза Вон.

Хонконг отчита ръст на т. нар. „нано апартаменти“ – термин, който се използва широко за описанието на малки жилища през последните години. Имотните предприемачи реагираха на търсенето на повече достъпни жилища, като все по-често раздробяваха сградите на още по-малки апартаменти.

Тенденцията започна през 2015 г., след като правителството разхлаби регулациите, изискващи естествена светлина и вентилация в помещенията.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *