• ср. апр. 24th, 2024

Хранителни добавки убиха двама и вкараха над 100 души в болници в Япония

Bychaspic

мар. 27, 2024

Два смъртни случая и повече от 100 хоспитализации са свързани с нарастваща здравна тревога в Япония, заради хранителни добавки, предназначени за понижаване на холестерола, съобщи правителството.

Властите провеждат разследване, след като японският производител на лекарства „Кобаяши Фармасютикъл“ изтегли таблетките, продавани без рецепта, след оплаквания от клиенти, свързани с бъбреците.

Компанията е изтеглила три марки хранителни добавки и два други продукта – които съдържат съставка, наречена червен дрожден ориз или „beni koji“.

Медицинските изследвания описват червения дрожди ориз като алтернатива на статините за понижаване на високия холестерол, но също така предупреждават за риск от увреждане на органите в зависимост от химическия му състав.

„Общият брой на предполагаемите смъртни случаи (вече) е два“, а „106 случая на потенциално свързани с тях хоспитализации също станаха известни“, заяви пред репортери говорителят на правителството Йошимаса Хаяши.

Производителят на добавката, Кобаяши Фармасютикъл, продава широка гама от здравословни продукти, които се предлагат чрез телевизионни реклами в Япония и предупреди, че не е стигнал до заключение за причинно-следствената връзка между здравословните проблеми и неговите продукти.

Според базираната в Осака компания тя е доставила червен ориз с мая на около 50 други фирми в Япония и на две в Тайван.
Кобаяши заяви пред АФП, че знае за два смъртни случая, вероятно свързани с добавките, които компанията доброволно изтегли, но отказа да коментира повече.

Десетки японски фирми, които са използвали бени коджи, доставени от Kobayashi Pharmaceutical, също обявиха отделно изтегляне на продукти.
Засегнатите продукти включват различни таблетки за здраве, както и пенливо саке с цвят на роза, дресинг за салати, хляб и паста мисо, използвани в много традиционни ястия.

Източник: Dariknews.bg

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *