• вт. окт. 3rd, 2023

Цветан Цветанов: В нощта на изборите Борисов изглеждаше объркан и уплашен

Bychaspic

апр. 6, 2021

Около 41 000 гласоподаватели, дадоха подкрепа за Републиканци за България. Искам да изкажа своята благодарност към всички тези наши симпатизанти и членове, които са дали тази подкрепа. Това е една важна стъпка, защото има отхвърляне на статуквото към настоящия момент. Убеден съм, че вървейки по пътя на промяната българите ще ни отредят достойно място в политическия живот.

Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването 12+3 по БНР.

„От анализите, които колегите правят, смятаме, че има и сериозни манипулации, които са направени в изборния процес и то в последната част на броенето.

Сега разбираме защо и видео наблюдението беше отхвърлено, от сегашното статукво да бъде приложено като вариант за гаранция на изборния резултат“, заяви Цветанов.

„Аз съм убеден, че цялата негативна енергия, която имаше в ГЕРБ беше насочена към Републиканци за България. Всичко това, което беше като определен натиск чисто институционален към всички, които имаха различното мнение и припознаваха целите и идеите на Републиканци за България. Не бих искал да фокусирам вниманието върху тези неща, защото за мен по-важно е в момента да направим един задълбочен анализ и да може действително да се подготвим за новите политически предизвикателства“, каза председателят на партията.

„Имаше и хора, които не забравиха за успешните неща, които съм направил като вицепремиер и министър на вътрешните работи. Листите, които предложихме на избирателите и хората, които изграждат структурите на ПП „Републиканци за България“ са с голям потенциал на развитие и смятам, че бяхме една от партиите, която предложи реални решения с политически програми и политически секторни решения, във всяка една посока“, припомни той.

„Всяка една от партиите трябва да има своя профил и много ясно сме го заявили, че това ще бъде евроатлантическият.

Искам специално да благодаря на всички, които ни подкрепиха, но и подкрепиха и Демократична България, които влизат в българския парламент, които като цяло са съидейници в тази посока. Смятам, че по този начин може и извънпарламентарна партия каквато сме ние и парламентарна, каквато ще бъдат те, да говорим за тези неща, а хората са тези, които преценяват. Ще продължим да отстояваме тези принципи, които сме заложили при самото учредяване на партията. Удовлетворени сме, че има и парламентарно представена партия, която ще ги отстоява“, добави Цветанов.

„В момента най-важното е да се направи един трезвен анализ на ситуацията и действително да се види дали ще бъде в състояние новоизбраният парламент да сформира парламентарно мнозинство. Има много диаметрално противоположни тези, които са отстоявани по време на кампанията от дадени политически формации. България ще влезне в една политическа турбулентност и ще има доста проблеми, които ще възникват, а решенията, които трябва да се предлагат не чакат отлагане“, каза Цветанов.

„Това, което може да отчетем от изминалите избори е, че резултатите задават повече въпроси, отколкото дават отговори. Най-важното, което предстои е това – какъв е хоризонтът за страната ни. Ние от Републиканци за България в нашата управленска програма очертавахме този хоризонт – дългосрочният“.

На въпрос възможно ли е този пъстър парламент да излъчи работещо правителство, Цветанов каза: „От всичко, което имаме като поведение на кампанията, която приключи мога да кажа, че може би ще се върви към предсрочен парламент вот, защото няма да е в състояние да се формира стабилно парламентарно мнозинство, за да се реализират и политиките, които всеки един е обещавал в предизборния период“.

Призива на Борисов, в предизборната нощ, Цветанов определи като объркан. „Имаше доста непоследователност и необективност на ситуацията“.

Според Цветан Цветанов българските избиратели са дали много ясен знак, че едноличното управление за страната вече не е формула и сега всеки един от тези, които са парламентарно представени, извън ГЕРБ предполага ще се стремят към това, което е най-важно да се върне силният парламент, институционалното поведение на всички институции към гражданите и те да знаят, че институциите ще решават техните проблеми, а не човек, който минава покрай тях, в дадения ден или час и то без да е организирано, а просто неформално.

Попитан ако се отиде на предсрочни избори няма ли да се повторят същите резултати председателят на Републиканци за България каза: „Категорично смятам, че няма да се повторят, защото притеснението на ГЕРБ във всички тези няколко месеца, близо година бяха те да изкарат до края, за да могат те да проведат избори. Ако има нов, предсрочен, парламентарен вот, правилата вече ще бъдат еднакви за всички. Институциите ще бъдат в състояние действително да гарантират повече и да защитят вота на българския избирател“.

Цветанов даде пример, че в гр. Елена, където е бил кандидат за народен представител, кметът е влизал вътре в секциите, провеждал е разговори с членовете, а отвън не е имало полицейско присъствие, което да противодейства на подобен подход.

„Ако има предсрочни избори, проведени от служебен кабинет, ще бъдат по правила еднакви за всички политически партии“, изрази мнение той.

На въпрос дали остават заедно с братя Вълневи, Цветанов заяви, че това което са направили до настоящия момент, е било много ясно като послание. „Това, което сме заявявали категорично е, че сме имали един добър организационен потенциал, който е изграден. Имаме възможност и чрез възможната субсидия, която ще получим да имаме и съответната подкрепа, за да функционира административно партията и да се подготвим за всеки следващ избор.

От тази гледна точка не възприемаме, че присъствието и участието на братя Вълневи е свързано с някакво финансиране на политическия проект.

Те си имат сериозен бизнес, поради политическите ангажименти във връзка с кампанията имаше сериозно отклонение от ежедневните им задължения, като част от бизнесите, които развиват в различни точки на света. Когато не е кампания и е съвсем нормална ситуацията ще се отдадат на това, което правят през последните години“, каза още той.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *