• ср. юли 24th, 2024

Цените на британските жилища официално растат за първи път от септември

Bychaspic

юни 21, 2023

Песимизмът за пазара обаче се запазва заради продължаващото покачване на лихвите по ипотечните кредити

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Първото повишаване на цените на жилищата във Великобритания от седем месеца насам беше помрачено от бързото влошаване на перспективите за имотния пазар след засилване на очакванията за по-високи лихви, предава Bloomberg.

Средната цена на жилищата във Великобритания е нараснала до 286 хил. паунда (363 520 долара) през април, което е нагоре с 0,5% спрямо предишния месец, съобщи Националната статистическа служба в сряда.

Данните контрастират на повечето показатели през последно време от ипотечни кредитори, които показаха, че цените намаляват въз основа на отпуснатите заеми на купувачите. Данните на британската статистика отразяват цените за завършени сделки и изостават с няколко месеца.

Нарастват притесненията, че търсенето на жилища и цените на имотите скоро ще бъдат подкопани от повишаването на лихвите по ипотечните кредити, тъй като инвеститорите залагат, че Английската централна банка ще вдигне ключовата си лихва до 6% на фона на нажежените данни за инфлацията.

Натискът върху цените на имотите може да се прибави към нарастващия списък с икономически главоболия за премиера Риши Сунак, който трябва да се яви на избори в началото на 2025 г. Отделни данни, публикувани в сряда, показаха, че основната инфлация е на 31-годишен връх.

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали за първи път от седем месеца през април. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата във Великобритания са нараснали за първи път от седем месеца през април. Графика: Bloomberg LP

„Ръстът през април ще се окаже краткотраен“, коментира Габриела Дикенс, старши икономист за Великобритания в компанията Pantheon Macroeconomics, която очаква спад на цените с 8% спрямо връхната им точка. „Цените на жилищата ще продължат да намаляват. Последиците от растящите лихви по ипотечните кредити ще компенсират повишаване на реалните доходи от спада на сметките за енергия през второто полугодие на тази година“, допълва Дикенс.

Годишната инфлация при цените на жилищата се е забавила до 3,5%, най-ниското ѝ ниво от септември 2020 г. Данните все пак надминаха очакванията на икономисти за ръст от 2,5%.

Британската статистическа служба съобщи още, че натискът върху наемателите е продължил да расте, като наемите на частните жилища са се повишили с 5% през 12-те месеца до май спрямо 4,8 на сто предходния месец. Това е най-бързият ръст от началото на воденето на статистика през януари 2016 г.

Цените на наемите в Лондон са се повишили с най-бързия си темп от октомври 2012 г. насам, докато наемателите се борят за ограничено предлагане на жилища в столицата.

„Цените на наемите във Великобритания продължават да растат, като достигат нов рекорден връх през май. Уест Мидландс показва най-високата процентна промяна на годишна база в Англия“, коментира Ейми Норт, ръководител на жилищните пазарни индекси в Британската статистическа служба. „Ръстът на наемите в Лондон също е продължил да се ускорява до най-бързия си годишен темп от над едно десетилетие“, допълва тя.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *