• ср. юни 19th, 2024

Цените на жилищата в Швеция записаха най-големия си спад от 2013 г.

Bychaspic

ное. 2, 2022

Самостоятелните къщи в скандинавската страна поевтиняват по-бързо от апартаментите

Има опасения, че прогнозите за спада на цените на жилищата в Швеция може да са занижени. Снимка: Bloomberg LP

Има опасения, че прогнозите за спада на цените на жилищата в Швеция може да са занижени. Снимка: Bloomberg LP

Сривът на жилищния пазар в Швеция се е ускорил до най-бързия му темп от поне 2013 г. насам, сочат нови данни, които засилват опасенията, че прогнозите за потенциален спад на цените на жилищните имоти в страната може да са занижени, предава Bloomberg.

Към октомври цените на къщите в Швеция са намалели с 19% спрямо връхната си точка от март, а на апартаментите – с 13 на сто, съобщава ипотечният кредитор SBAB, чийто индикатор се основава на данни за сделките от сайта за имотни обяви Booli. Държавният ипотечен кредитор прогнозира спад с около 20% спрямо пика от март, малко повече от очакванията на Nordea и Riksbank.

Riksbank очаква спад на цените на жилищата с 18% до 2024 г. Графика: Bloomberg LP Riksbank очаква спад на цените на жилищата с 18% до 2024 г. Графика: Bloomberg LP

Забавянето, стимулирано от рекордно високата инфлация и нарастващите лихви по заемите, отразява развитие, което се наблюдава в цял свят, след като цените на жилищата нараснаха по време на пандемията. В Швеция дългият цикъл на практически непрекъснат ръст на цените и условията по ипотечните кредити доведоха до рязко повишаване на задлъжнялостта, а тъй като много домакинства имат плаващи лихви по ипотечните кредити, ходовете на централната банка за ограничаване на инфлацията бързо оказват въздействие върху покупателната способност.

Цените на жилищата са намалели с 4% през октомври спрямо предходния месец, или с 2,3% на сезонно изгладена база, съобщава SBAB. За сравнение, номиналният спад през септември беше 2,6% и тогава ипотечният кредитор съобщи, че това е рекордно понижение.

Макар че има регионални различия, цифрите показват спадове в цялата страна, като най-голямо понижение е отчетено в цените на самостоятелните къщи във втория по големина град в Швеция Гьотеборг. Те са изгубили 19% от стойността си спрямо пика си от март.

„Цените продължават да намаляват и при апартаментите, но техните спадове не са толкова резки като при самостоятелните къщи“, коментира главният икономист на SBAB Роберт Бойе в комюнике. „Възможното обяснение е, че високата инфлация и особено повишаването на цените на тока нанасят по-тежък удар на пазара на самостоятелни къщи“, допълва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *