• вт. юни 25th, 2024

Цените на жилищата в Швеция изтриха почти целия си ръст от времето на пандемията

Bychaspic

фев. 8, 2023

Кроната достигна най-ниското си ниво спрямо еврото от 2009 г. насам заради опасения, че затрудненията на жилищния пазар ще се отразят на по-широката икономика

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Шведският жилищен пазар е продължил да спада в началото на годината, притиснат и от свиването на активността след десет поредни месеца на понижаване на цените, предава Bloomberg.

Най-голямата скандинавска страна преживява едно от най-сериозните сътресения на жилищните пазари в света, като цените на жилищата почти изтриха ръстовете си от времето на пандемията след края на ултраниските лихви.

Цените на апартаментите и на къщите в Швеция са намалели с 15% спрямо връхната им точка след понижението с по 1% и за двете категории през януари, сочат данни на организацията на брокерите Svensk Maklarstatistik, публикувани в сряда.

Цените на жилищата в Швеция са намалели с 15% спрямо връхната им точка. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Швеция са намалели с 15% спрямо връхната им точка. Графика: Bloomberg LP

Те са в унисон с индекса на HOX Valueguard, който комбинира апартаменти и къщи и е следен от централната банка. Повечето анализатори очакват спад на цените с 20% спрямо връхната им точка, коригиран спрямо сезонни фактори, което означава, че около една трета от свиването на цените все още предстои.

Но новият председател на Riksbank Ерик Тедеен заяви миналата седмица, че спадът на жилищния пазар не бива да се свръхдраматизира, тъй като подредено понижение може да е от полза и да улесни хората с ограничени финансови ресурси да купят дом.

През януари обемът от сделки за апартаменти е намалял с 27% на годишна база, а свиването при самостоятелните къщи е достигнало 14%.

Riksbank се бори с най-големите ръстове на цените от три десетилетия и се очаква да повиши ключовата си лихва с половин процентен пункт на заседанието си тази седмица спрямо настоящото ѝ ниво от 2,5%. След това пазарът очаква най-малко още едно повишение с четвърт пункт до юни.

В понеделник шведската крона достигна най-ниското си ниво спрямо еврото от 2009 г. насам, след като забавянето на жилищния пазар предизвика по-широки опасения сред инвеститорите за икономиката на скандинавската страна.

Валутата отбеляза спад от 0,6% до 11,4434 крони за едно евро, с което поевтиняването ѝ за последните 12 месеца надхвърля 8%.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *