• ср. май 29th, 2024

Цените на жилищата в Швеция отчетоха най-големия си спад от две години през май

Bychaspic

юни 23, 2022
Цените на жилищата в Швеция отчетоха най-големия си спад от две години през май

Снимка: Bloomberg LP

Спадът на цените на жилищата в Швеция се е ускорил миналия месец, тъй като растящите лихви и несигурните перспективи пред икономиката започват да натежават върху имотния пазар в най-голямата скандинавска страна, пише Bloomberg.

През май индексът на цените на жилищата в Швеция HOX се понижи с 1,6% спрямо предходния месец, което е най-големият спад от началото на пандемията през април 2020 г. Той следва понижението с 0,5% през април и се очаква цените на жилищата да продължат да намаляват този месец, съобщава компанията Valueguard, която съставя индекса. Ръстът от 2,9% на годишна база също е най-ниският от април 2020 г. насам.

Данните показват сложния избор, пред който е изправена Шведската централна банка (Riksbank) в опита си да забави инфлацията, достигнала 30-годишен връх. Повечето икономисти сега смятат, че ръководителите на централната банка, които ще проведат заседание следващата седмица, ще трябва да ускорят плановете си за повишаване на лихвите по ипотечните кредити. Това ще подложи на по-голям натиск собствениците на жилища, тъй като ипотечните им кредити ще станат по-скъпи.

„Днешните данни потвърждават, че драматичният ръст на лихвите подлага на натиск жилищния пазар“, коментира анализаторът от Nordea Густав Хелгесон в бележка до клиенти. „Очакваме волатилно второ полугодие на тази година, тъй като домакинствата продължават да се нагаждат към новата лихвена среда“, допълва той. Цените може да намалеят с повече от 10-те процента, които Nordea прогнозира до края на 2023 г., отбелязва Хелгесон.

Рисковете, свързани с шведския жилищен пазар, отдавна са в центъра на вниманието, тъй като десетилетията на волатирност на практика подкопаха ръстовете на цените и предизвикаха опасения от балон. Председателят на Riksbank Стефан Ингвес дори оприличи сделките на нажежения пазар като „да седиш върху вулкан“, тъй като дълговете на шведските домакинства набъбват с темп, който явно надвишава ръстовете в останалите икономики от Г-7.

Това опасение нарасна по време на пандемията, когато шведите, които излязоха от здравната криза относително незасегнати икономически, избраха да инвестират повече в жилища, тласкайки цените рязко нагоре.

Сега бумът бързо се обръща и миналата седмица внимателно наблюдаван индикатор за цените на жилищата в Швеция се срина най-силно от началото на пандемията насам. Сега 47 на сто от домакинствата очакват цените да намалеят, което се равнява на повишение с 23 процентни пункта спрямо предишния месец, сочи допитване на SEB AB.

„Данните на Valueguard за май потвърждават наблюдавана от известно време тенденция, която показва, че предстои да се установят нови ценови равнища след резкия ръст по време на пандемията“, коментира главният изпълнителен директор на Svensk Fastighetsformedling Ерик Викандер в комюнике.

Още по темата

През първата половина на този месец цените на жилищата в столицата Стокхолм са намалели с 3,3%, сочат данните на Valueguard. 

Повишаването на лихвите охлажда интереса към покупка на имоти и на жителите на друга скандинавска страна – Норвегия. Страната е изправена пред отслабващи перспективи за продажбите на ваканционни домове, тъй като потребителите реагират на затягането на условията за кредитиране и на безпрецедентния ръст на цените, пише Bloomberg.

Цените на вилите в Норвегия нараснаха с 15,6% през първото полугодие спрямо година по-рано, като обичайно ваканционно жилище сега струва 3,4 млн. крони (350 хил. долара), сочат данни на Real Estate Norway, Eiendomsverdi и Finn.no. Броят на сделките е намалял с почти една трета до 2747.

„След две години на силен ръст на пазара на вили наблюдаваме голяма промяна в последните няколко месеца – сега получаваме по-малко заявления за сертификати за финансиране на покупки на вили, отколкото по време на пандемията“, казва Ранди Марджамаа, ръководител на отдела за търговия на дребно за Норвегия в Nordea. „Офиси на Nordea, които имаха по едно-две заявления на ден миналата пролет, сега имат около едно заявление на седмица“, допълва той.

Макар че пазарът на втори жилища в Норвегия растеше стабилно в последните няколко години, търсенето през 2022 г. е подкопано от ускоряващата се инфлация и ръста на лихвите по ипотечните кредити, в момент, когато безработицата достига ново дъно. Ръстът на цените на жилищата набра скорост миналия месец, засилвайки натиска върху централната банка да пристъпи към бързо повишаване на лихвите.

Като друг признак, че много семейства, мечтаещи да се сдобият с вила, са отложили плановете си за покупка, Марджамаа посочва удвояването на заявленията за кредитни карти през май спрямо година по-рано. Това показва, че клиентите отдават приоритет на почивка в чужбина това лято.

Но Nordea очаква ръстът на цените на „обичайните летни вили“ да продължи, тъй като има „малко вили за продажба близо до морето, а особено в най-популярните крайбрежни райони предлагането е много малко, а търсенето е голямо“, казва Марджамаа.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *