• ср. май 18th, 2022

Цените на имотите в селата са скочили двойно след пандемията

Bychaspic

май 13, 2022

След пандемията се наблюдава много голям интерес към имоти в селата, най-вече от български купувачи, което доведе до почти двоен скок в цените на тези имоти. Процесът по нарастване на цените обаче вече се успокоява и е близо до пик, който ще остане устойчив. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„След оттеглянето на англичаните и ирландците, които купуваха през периода 2005-2008 г., селските имоти бяха силно потиснат пазар, със спаднали цени и нисък обем продажби. Сега обаче има раздвижване на пазара и цените се увеличиха, тъй като търсенето е много голямо. Средните цени нараснаха от 20-25 000 евро на къща преди пандемията до близо 50 000 евро в първото тримесечие на 2022“, каза тя.

Според Стойкова цените няма да растат още, тъй като купувачите „не са склонни да дават космически суми, каквито някои собственици искат“. Много българи насочват спестяванията си към закупуването на имот, тъй като имотите са сигурно убежище в период на криза и инфлация. Условията по банковото кредитиране също остават непроменени, а безработицата е ниска – няма фактори, които да спират търсенето, добави гостът.

Още по темата

По отношение на руските собственици на имоти в курортните градове по Черноморието Стойкова подчерта, че няма процес на нараснало предлагане. „За тях също има несигурност – дали ще могат да получат парите си при евентуална сделка и дали ще могат да пътуват, за да ползват имота“. По нейни думи руските собственици са активни на пазара от доста години, като в последните 5-6 г. са повече продавачи, отколкото купувачи. „Това е процес, който започна доста преди войната“, каза експертът.

Въпреки това цените на имотите в курортите са се повишили значително, тъй като „имаме период от 10 години, в който нямаше ново строителство в курортите, а цялото вторично предлагане започна да се изчерпва“. Заради голямото търсене цените са се върнали на нива отпреди 10 години и дългогодишният процес на спад в цените вече се е преобърнал.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването „В развитие“ вижте тук.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.