• нд. апр. 14th, 2024

ЦИК обяви кои са новите 240 депутати в парламента

Bychaspic

апр. 11, 2021

На заключителна пресконференция след изборите ЦИК обяви окончателния състав на 45-ото Народно събрание след проведения вот на 4 април. Избраните в два района са посочили кой искат от тях искат да представляват. Общо 24 нови депутати са направили такъв избор, предаде БНТ.

Окончателно е ясно и какво е разпределението на мандатите в парламента. Коалицията ГЕРБ – СДС е със 75 мандата, „Има такъв народ“ с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, „Демократична България“ с 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ с 14.

Пълния списък с новоизбраните депутати може да видите ТУК.

Ние изпълнихме нашите правомощия и задължения съгласно Изборния кодекс. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа не само на членовете на ЦИК, но и на всички членове на РИК и техните сътрудници, както членовете на СИК, които поеха най голямата тежест, с оглед обстановката в страната. Това заяви в началото на пресконференцията председателят на ЦИК Александър Андреев.

Бих искал да благодаря за отличната координация с Министерския съвет, областните администрации, общините и на нашите партньори, допълни Андреев.

Сега предстоят две основни задачи пред ЦИК – да бъде изготвен бюлетин и да бъде направен анализ на изборите, за да се види къде могат да се направят допълнителни предложения към законодателя, каза обясни председателят на ЦИК.

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции. Има секции с по 1800 гласували, където на предходни избори се е считално за максималното възможно число, обясни Димитров.

Голяма част от жалбите и сигналите са за проблеми с машинното гласуване, най-вече във Велико Търново, съобщиха още от ЦИК.

27% от избирателите са предпочели машинния вот.

Тепърва ще бъде направен анализ, особено що се отнася до машинното гласуване, разбира се със съответните изводи и предложения, допълниха от ЦИК.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *