• ср. май 18th, 2022

Цял живот работа с отрови, пенсията – 370 лв.

Bychaspic

май 11, 2022

Пенсиите ще бъдат увеличени тази година, предвиждат управляващите. Планът на социалното министерство включва ръст с 10% още в средата на годината, а през октомври да има ново повишение.

Тодорка Митева живее сама с 370 лева пенсия на месец.

„С тази скъпотия къде сме пенсионерите, всичко е скъпо – и водата и токът. Онзи ден ходих, пак хлябът е повишен – беше 1,20, сега е 1,40 лв.“, оплаква се пенсионерката.

Работила е в бензиностанция и споделя, че нейни колеги, изпълнявали същата дейност, получават по-висока пенсия от нея. Затова казва, че преизчисляването на пенсиите е крайно необходимо.

„Трябва, защото работата е била на отрови. И сега на една и съща работа 20 години съм работила и вземам това – върху 120 лева заплата“, посочи жената.

Държавата предвижда през юли, когато се очаква бюджетът за годината да бъде актуализиран, пенсиите да се увеличат с 10%.

„Инфлационна добавка, която да компенсира 60 лв. Ковид добавката от 1 юли и да направим добавка по швейцарското правило, но не с 6,1%, както се получава като вземем 50% от заплатата и инфлацията, а да дадем превес на инфлацията – 10%“, обясни министърът на труда и социалната политиката Георги Гьоков пред Bulgaria ON AIR.

Второ преизчисление на пенсиите социалното министерство предлага от 1 октомври. Обмисля се и по-висок таван на пенсиите.  

„Разговорите са дали да бъде 3000 или 3400 лв. От 1 юли, когато ще правим актуализацията на бюджета“, отбеляза Гьоков.

Според социалното ведомство така едва около 1000 пенсионери ще останат над този праг. Под въпрос е обаче дали бюджетът ще може да покрие всички планирани разходи, тъй като вариантът това да стане за сметка на повишени данъци или осигуровки не е на дневен ред.

А за Тодорка остава надеждата, че по-често ще може да си позволи да посети децата си, които макар и отдалеч, ѝ помагат финансово всеки месец.
 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.