• ср. ян. 19th, 2022

Честата употреба на сливи помага за смъкване на кръвното налягане

Bychaspic

ян. 2, 2022

Всеизвестна е максимата, че човек е това, с което се храни.

Ето консумирайки някои продукти бихме могли не само да подобрим здравословното си състояние, но и да избегнем приема на лекарства, пише Здравето.

Подобен е случаят с един популярен и здравословен плод. Той е не само вкусен, но и изключително полезен.

Сливите се отличават не само с приятния си вкус, но и с изразени ползи за здравето. Те съдържат малко количество захар, много витамини, минерали и фибри.

Антиоксидантно насищане

Ролята на антиоксидантите е да предпазват клетките от вредното въздействие на околната среда и опасните свободни радикали. С течение на времето такова увреждане може да доведе до развитие на сериозни заболявания. Сливите са с високо съдържание на:

Витамин Ц;

Токофероли;

Бета каротин;

Антоцианини.

Доказано е, че антоцианините подобряват здравето на сърдечния мускул и са отлична помощ при диабет тип 2. Най-богати на антоцианин са сортовете с червени и лилави нюанси.

Понижаване на кръвното налягане

Проучване установи, че хората с хипертония, които приемат екстракт от слива всеки ден, имат по-ниско кръвно налягане от групата на плацебо. Учените обясняват това със съдържанието на калий в сливите, което помага за отслабване на напрежението в стените на кръвоносните съдове и премахване на излишния натрий от тялото.

Ползи за костите

Сливите са богати на калий, магнезий и витамини К, които поддържат здравето на костите. Освен това в сушените сливи концентрацията им значително надвишава съдържанието в пресните плодове. Тези вещества поддържат костната структура, което е от ключово значение за възрастните хора.

Данните от проучване, публикувано в Osteoporosis International, показват, че жените над 65 години, които ядат около 5 сушени плода на ден, показват по-малко костна загуба през следващите 3 и 6 месеца в сравнение с тези, които не са ги имали в диетата си.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.