• вт. май 17th, 2022

Чехия бе избрана за член на Съвета на ООН по правата на човека на мястото на изключената Русия

Bychaspic

май 10, 2022

Общото събрание на ООН избра днес Чехия за член на Съвета по правата на човека на мястото на Русия, която миналия месец напусна 47-членния орган на ООН веднага след като членството ѝ бе замразено заради инвазията в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

Русия бе във втората година от своя тригодишен мандат в правозащитната агенция на ООН и Чехия ще довърши този мандат. Решенията на Съвета не са юридически задължителни за изпълнение, но имат политическа стойност и могат да доведат до разследвания.

Кандидатурата на Чехия бе одобрена със 157 гласа, а представителите на 23 държави се въздържаха. Чехия встъпва незабавно като член на Съвета на ООН за правата на човека със седалище в Женева.

В четвъртък правозащитната агенция на ООН има заседание, посветено на събитията в Украйна и в частност на съобщенията за голям брой загинали при руската обсада на източния украински град Мариупол.

През 2011 г. Либия бе изключена от Съвета на ООН за правата на човека заради насилието срещу демонстранти, извършвано от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи, припомни Ройтерс.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.