• ср. май 29th, 2024

Чешката централна банка затяга правилата за ипотечно кредитиране

Bychaspic

ное. 26, 2021
Чешката централна банка затяга правилата за ипотечно кредитиране

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Чешката национална банка ще въведе отново ограничения за ипотечното кредитиране, използвайки нови законодателни правомощия. Освен това тя повиши контрацикличния капиталов буфер за банките, за да противодейства на разхлабените условия на фона на бума на цените на имотите, предава Ройтерс.

Централната банка съобщи в четвъртък, че ипотечните кредитори ще бъдат изправени пред ограничения за съотношенията дълг към доходи и месечни разходи за обслужване на дълга към доходи на кандидатите от април 2022 г.

Дългът на кандидатстващите за ипотечен кредит не трябва да надхвърля 8,5 пъти годишния им доход, а месечните им вноски не трябва да са по-високи от 45% от доходите им, предвиждат правилата. Ограниченията за кредитополучатели под 36 години ще бъдат малко по-смекчени.

Освен това банките няма да могат да отпускат заеми за суми, надхвърлящи 80% от стойността на имота или 90% за по-младите кредитополучатели.

Чешкият имотен пазар се развива силно, подобно на други страни в Европа, като младите хора и тези с по-ниски доходи все повече не могат да си позволят цените на жилищата в Прага. Бумът е стимулиран от липсата на нови апартаменти и търсенето от повече хора на втори имот с цел инвестиция.

„През тази година банковият сектор като цяло се върна към силно разхлабените стандарти за ипотечно кредитиране. Ние считаме, че е необходимо да наложим по-затегнати параметри за ипотечните кредити… Целта е да предотвратим уязвимостта на банковия сектор от ръста“, коментира председателят на Чешката национална банка Иржи Руснок.

Банката счита, че цените на апартаментите в страната са надценени с 25%.

Бордът на централната банка гласува и за повишаване на контрацикличния капиталов буфер на банките с 50 базисни пункта до 2%, което ще влезе в сила от януари 2023 г. Буферът се използва за защита на банките по време на финансов цикъл, особено на фона на големи промени в кредитирането.

Търсенето на ипотечни кредити е останало силно дори на фона на растящите цени.

Средната цена на нов апартамент в Прага е нараснала с 15% на годишна база през третото тримесечие до 126 409 чешки крони (5572 долара) на квадратен метър, сочи редовен доклад на строителните компании Trigema, Skanska и Central Group.

Средната лихва по ипотечните кредити е нараснала с 61 базисни пункта от март, достигайки 2,54% през октомври, показват данни на компанията Fincentrum Hypoindex. От юни централната банка повиши основната си лихва с 250 базисни пункта с цел овладяване на ускоряващата се инфлация.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *