• ср. май 29th, 2024

Чужденците плащат два пъти повече за имот в Лисабон от местните жители

Bychaspic

май 3, 2022
Чужденците плащат два пъти повече за имот в Лисабон от местните жители

Снимка: Bloomberg LP

Изглежда, че нищо не може да спре чуждестранните инвеститори да купуват луксозни имоти в Португалия. В действителност те са съгласни да платят над два пъти повече за жилище в Лисабон, отколкото местните купувачи, предава Bloomberg.

Чужденците са платили средна цена от 4283 евро на квадратен метър за имот в Лисабон в трите месеца до декември м. г. спрямо 1858 евро за местните жители, показват данни на португалския Национален статистически институт.

Търсенето от чужбина е помогнало за повишаването на цените на имотите в града с 11,4% в същия период, допълва институтът. Растящите продажби са създали проблем на много местни жители, които са били принудени да потърсят дом на друго място.

Още по темата

Португалската столица се превръща в магнит за чуждестранните инвеститори в имоти, привлечени от меките температури в града и данъчните стимули. Пандемията е ускорила тенденцията, тъй като в последните години множество работещи от разстояние хора се стичат в Лисабон.

Португалия предлага на някои чужденци плосък данък от 20% върху доходите им или плосък данък от 10% върху пенсиите им. Страната също така не облага печалбите от криптовалути. Броят на чужденците, живеещи в Лисабон, е нараснал с 40% в последните десет години до 555 299 души, сочат данните на статистическия институт.

В опит да регулира търсенето португалското правителство започна да ограничава т. нар. програма „златна виза“ за покупки на имоти извън Лисабон и северния град Опорто. Програмата предоставя на чуждестранни граждани разрешение за местопребиваване в замяна на инвестиция в имот.

„Явно е, че чуждестранните купувачи имат по-дълбоки джобове и могат да си позволят да купуват луксозни имоти в центъра на града“, казва Антонио Мачаду, генерален секретар на Асоциацията на наемателите в Лисабон. „Проблемът е, че повечето чужденци не плащат същата сума за данъци, която повечето португалци са длъжни да платят, това не е честно“, допълва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *