• ср. май 18th, 2022

Шпионски скандал и в Прага! Чехия изгони 18 руски дипломати

Bychaspic

апр. 18, 2021

Чехия изгони 18 служители на руското посолство, които според местните специални служби са служители на руското разузнаване. Това заяви късно вечерта в събота на извънредна пресконференция в Прага първият вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността министър на външните работи, предава TACC.

„Като министър на външните работи на Чешката република реших да изгоня всички служители на руското посолство в Прага, които бяха ясно идентифицирани от нашите специални служби като служители на руските специални служби на Службата за военно разузнаване (СВР) и ГРУ. В рамките на 48 часа, 18 служители на руското посолство трябва да напуснат Чехия “, каза той.

Вицепремиерът изрази съжаление, че тази стъпка ще нанесе сериозен удар по руско-чешките отношения, но републиката, според неговата версия, е била принудена да го предприеме. „Ние сме в същата ситуация като Обединеното кралство при опита да бъде отровен Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Към 19:00 часа местно време (20:00 часа българско време) се обадих на руския посланик (в Чешката република Александър ) Змеевски и го информирах за това „, каза Хамачек.

Чешкият премиер Андрий Бабиш също присъства на пресконференцията. Той каза, че националните разузнавателни служби са посочили участието на ГРУ в експлозия в склад за боеприпаси в село Върбетице близо до град Злин в източната част на страната през 2014 г.

„Въз основа на недвусмислени доказателства, получени по време на разследването (за причините за експлозията), трябва да заявя, че има обосновано подозрение за участие на офицери от руското военно разузнаване на ГРУ, (а именно неговото) звено 29 155 при експлозията на боеприпаси във Върбетице, когато възникна сериозна заплаха за много жители, но на първо място загинаха двама наши граждани – невинни бащи на семейства „, каза Бабиш.

Той и първият вицепремиер са обяснили подробно същността на въпроса на чешкия президент Милош Земан. „Днес информирахме президента Земан за този случай и за това, което се предлага да се направи (което означава експулсиране на персонала на руското посолство – бел. ТАСС). Президентът ни изрази абсолютната си подкрепа. Този случай се разследва допълнително от компетентните органи. Чехия – е суверенна държава и е длъжна да реагира правилно на този безпрецедентен факт “, каза Бабиш.

„Прага е наясно с последствията, които ще има ситуацията с експулсирането на 18 руски дипломати от Чехия, бе отговора на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова.

На свой ред Хамачек заяви, че разкритите обстоятелства при експлозията във Върбетица са основната причина за отказа му от работното посещение в Москва, планирано за 19 април, където той планираше да обсъди с ръководителя на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров възможността за получаване на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“ от Чешката република.

„Заедно с министър-председателя информираме нашите съюзници – партньори в Европейския съюз и НАТО. Искаме от тях подкрепата им“, добави Хамачек.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.