• ср. юни 19th, 2024

Ще остане ли България остров на ниските лихви?

Bychaspic

ное. 16, 2022

Не се очаква вълна от лоши кредити, прогнозира Тихомир Тошев, управител на „Кредит център“

Политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за повишаване на лихвените проценти почти не се усеща в България и в момента изглеждаме като един остров на ниските лихви, защото във всички страни около нас лихвите по ипотечните кредити са над 6%. В България те си остават в рамките на 2,3% до 2,8%. Фиксираните лихви, към които има много голям интерес през последните месеци, се движат между 3% и 4%. Това каза Тихомир Тошев, управител на „Кредит център“, в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът обясни, че лихвените нива у нас се влияят от конкуренцията на банковия пазар. „Ние имаме малък пазар, а много банки, и това е една от причините лихвите да остават ниски. Значение за по-ниските лихви има и ликвидността на системата, защото имаме над 68 млрд. лв. депозити, по които повечето банки все още не дават лихви и това всъщност е безплатен ресурс за тях“, коментира Тошев.

Той отбеляза, че някои малки банки вече са започнали да дават 1-1,5% лихви по депозитите. „Добрата новина за хората с депозитите е, че от следващата година и по-големите банки ще предложат лихви по депозитите, но не трябва да очакваме някакви много високи нива, каквито бяха в периода 2008-2010 г.”, предупреди експертът. 

Задържането на ниските лихви по ипотеките няма да може да продължи много дълго, сподели още събеседникът. Тошев очаква, че още от януари първите по-сериозни повишения на лихвените нива, като уточни, че те няма да достигнат нивата в Унгария, Румъния и Чехия, където вече са над 7%.

„Ние имаме валутен борд и добра ликвидност на банките благодарение на голямата депозитната маса. Моите очаквания са, че плавно през следващата година лихвите по ипотеките ще се повишат до 3,5-4,5%, а тези по потребителските кредити ще останат между 5%-8%”, коментира кредитният консултант.

„Увеличението на лихвите няма да постави под риск кредитите на домакинствата и няма да има вълна от лоши кредити и проблеми с обслужването им. Смятам, че няма да има тежки сътресения следващата година. Ще има по-спокоен, по-нормален пазар, нормална кредитна активност и ще минем без големи проблеми през 2023 г.”, обобщи гостът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *