• ср. май 29th, 2024

Ще повлияе ли битката за пазарен дял между банките върху ипотечните лихви у нас?

Bychaspic

авг. 3, 2023

Купуват ли се имоти с инвестиционна цел, коментира Борислав Гостев, ръководител „Управление на търговски партньори“ в ОББ

Основният фактор, който води динамиката при жилищните кредити в България, е подчертаният и традиционен интерес на българските кредитополучатели към покупката на собствен дом. Българите инвестират и в други, макар и не толкова популярни у нас инструменти, но при тях има доста по-сериозни спадове, отколкото при стойността на имотите и доходността от наем. Този коментар в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Борислав Гостев, ръководител „Управление на търговски партньори“ в ОББ.

Според него основният фактор лихвите по ипотечните кредити у нас засега да не следват тенденцията в еврозоната и в другите страни от Европейския съюз за рязко увеличение е свръхголямата конкуренция, която има сред търговските банки.

„Сред банките в България има чудовищна конкуренция и в момента голяма част от тях играят не толкова, за да правят максимална печалба, а по-скоро играят много сериозно за пазарен дял. Основните конкуренти имаме много близки пазарни дялове при ипотечното кредитиране и съответно всяка една от тези банки се стреми да привлича все по-голямо количество от пъзела”, разкри Гостев.

По думите му покупките на имоти с инвестиционна цел не са чак толкова много, колкото за задоволяване на собствени нужди. „Над 90% от клиентите купуват за жилищни нужди, а пренасочването към по-големи жилища е една от причините да отчетем рекорд при обема новоотпуснати жилищни кредити“, обясни Гостев.

Как влияят инфлацията и покупателната способност на ипотечния пазар? От какво зависи цената на банковия кредит? Кои са най-активните купувачи и основни категории кредитополучатели? Защо се налагат все повече ограничаващи критерии и докога лихвите при ипотечното кредитиране ще се запазят на ниски нива, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *