• ср. юли 24th, 2024

Японският град Киото ще облага с данък празни жилища

Bychaspic

фев. 17, 2022
Японският град Киото ще облага с данък празни жилища

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Древният японски град Киото обмисля данък, за да се справи с демографските предизвикателства в страна, в която населението намалява с темп от около 1500 души на ден, а наличностите от празни жилища се очаква да надхвърлят 20 млн. през идните две десетилетия, пише Financial Times.

Макар проблемът с акия – жилища, които са били изоставени заради смъртта на собствениците им и отказа на наследниците им да се грижат за тях, да засяга цяла Япония, Киото ще бъде първата местна власт, която ще наказва хората, оставящи домовете си празни за продължителен период.

Въпреки многобройните храмове, светилища и традиционни риокан хотели и обекти от световното културно наследство, които са магнит за туристите, Киото е сред най-задлъжнелите градове в Япония.

Ако данъкът се окаже успешен, той може да се превърне в модел за други местни власти. Десетилетия наред властите в страната не успяват да разрешат проблема, заради който някога очарователни жилищни квартали може да бъдат осеяни с порутени къщи, които привличат вредители или често се използват за сметища от хора, които са твърде мързеливи, за да спазват строгите правила за рециклиране.

Планът на Киото за данъка е усилие за намеса, преди жилищата да станат необитаеми. Властите твърдят, че първоначално ще се насочат към 15 хил. празни домове, които според тях чрез данъчен стимул може да бъдат отдадени под наем, ремонтирани или продадени.

Празните жилища от години са предизвикателство за Япония, където 14% от наличните жилища, или 8,5 млн. единици, са необитавани към 2018 г., показа най-новото допитване на министерството на вътрешните работи.

Още по темата

Институтът Nomura счита, че в най-лошия сценарий броят ще нарасне до 31%, или 22 млн. единици, до 2038 г. Наличните жилища с лекота надминават ръста на броя на домакинствата в третата по големина икономика в света, където населението, включително след напускането на чужденци заради пандемията, намаля с 630 хил. души миналата година, сочат данни на правителството.

Макар че градът се нуждае от разрешение от министъра на вътрешните работи, както и от одобрение от градския съвет този месец, данъкът „се очаква да разшири избора на жилища, които все още не са излезли на пазара, така че да не оставяме тези активи безполезни, а да ги осигурим за следващото поколение“, коментира Хироюки Накагами, който управлява данъчната система за празни жилища.

Юкихиро Сугатани от централния квартал Рокухара в Киото казва, че десетки жилища в района пустеят от десет години. Реконструкцията им е забранена, защото са построени на тесен път преди влизането в сила на закона за строителните стандарти през 1950 г. и не отговарят на изискванията му.

„Те мигновено се превръщат в празни жилища след смъртта на обитателите им… Техните семейства искат да оставят жилището празно, защото смятат, че внукът или внучката на обитателя ще се завърнат в бъдеще [от Токио или други големи градове]. Но това е илюзия. Те никога не се връщат“, отбелязва Сугатани.

Коганезука, в планинска област югоизточно от Киото, е сред многото градове, изникнали около най-големите японски градове по време на „икономическото чудо“ през 60-те и 70-те години на миналия век. Днес улиците му са осеяни със скромни къщи и бързо рушащи се празни жилища.

Сейчи Тамаки, който се установил в града през 1967 г., си спомня, че не можел да стигне с кола до близката гара, защото имало много ученици по пътищата.

Сега повечето жители наближават 80-те години, казва Тамаки, който се готви да шофира микробус от април, който ще превозва възрастни хора до автобусната спирка надолу по хълма.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *