• ср. май 18th, 2022

Японското правителство отрече твърденията за приоритетно ваксиниране на олимпийските спортисти

Bychaspic

апр. 8, 2021

Японското правителство днес направи опит да успокои бурната реакция в социалните мрежи, като изтъкна, че в момента не планира да ваксинира приоритетно срещу COVID-19 спортистите, които ще участват на олимпиадата, отхвърляйки медийни съобщения, че обмисля такава възможност, предаде Ройтерс.

Възмущението в социалните медии избухна в момент, когато ваксинирането в Япония изостава значително в сравнение с темповете в други развити държави. Едва 1 милион души са получили първа доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех от февруари насам, при население от 126 милиона, а имунизирането на по-уязвимите възрастни хора ще започне чак идната седмица. С наближаването на летните олимпийски игри, които трябва да започнат през юли, случаите на зараза растат.

Днес в Токио са регистрирани 545 нови случаи, а губернаторката каза, че ще поиска от централното правителство да наложи спешни мерки в столичния регион, информира БТА. По-рано днес агенция Киодо съобщи, която цитира правителствени служители, Япония е започнала да обмисля възможността да обезпечи ваксинирането на спортистите си, участници в олимпийските и параолимпийските игри, до края на юни. „Първо дайте на баба ми!“, написа потребител в Туитър. „Всички спортисти са млади и здрави“.

Възмущението продължи дори и след като правителственият говорител Кацунобу Като каза, че кабинетът не обмисля да даде приоритет на олимпийците. Много хора отбелязаха, че първоначалният план за ваксиниране дава приоритет на медицинските работници, възрастните и на хора с хронични заболявания, а редовите граждани едва ли ще бъдат ваксинирани преди лятото. Докато правителството каза, че работи за провеждането на олимпийските игри, както е планирано, от 23 юли, голямо мнозинство японци искат те са бъдат отменени или отново отложени.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.