• сб. апр. 20th, 2024

Авиокомпании ще компенсират пътници при отмяна на полет

Bychaspic

окт. 1, 2021

Шестнадесет големи авиокомпании, сред които Air France, Alitalia, British Airways, EasyJet, Iberia, KLM, Lufthansa, Ryanair и Vueling, се ангажираха да гарантират по-добра информираност и своевременни компенсации на пътници в случай на отмяна на полет заради пандемията от COVID-19, съобщава Euronews. Този ход идва след разговори между превозвачите, Европейската комисия и Европейските групи за защита на правата на потребителите (BEUC).

По време на пандемията авиокомпаниите масово нарушиха правата на потребителите. Време е да изяснят картината си. Много клиенти в цяла Европа все още чакат възстановяване на средства за полети, отменени по време на първите локдауни през 2020 г.“, каза Моник Гойенс, главен изпълнителен директор на BEUC.

Относно връщането на суми заради промяна на полет, авиокомпаниите ще възстановяват на пътниците парите им до 7 дни, както е предвидено в европейското законодателство. Също така хората ще получат подробна информация за правата си като потребители, в случай на отмяна на полет. 

Авиокомпаниите ще отделят и еднакво внимание чрез възможните комуникационни канали на пътниците при анулиране на пътуването, като предложат компенсации. Това включва промяна на маршрута, възстановяване на парите или ваучер. 

Ваучери ще се предоставят единствено, ако потребителят настоява за подобна компенсация. От друга страна, неизползваните ваучери, предоставени в началото на пандемията, могат да бъдат възстановени като парична сума от авиокомпаниите, ако пътуващите поискат това. 

Пътниците, които са резервирали полета си чрез посредник и имат затруднения при възстановяването на сумата, могат да се обърнат директно към авиокомпанията. От превозвачите пък се очаква да информират пътниците за тази възможност и за всички условия за възстановяване на средства на своите уебсайтове.

Новите ангажименти на авиокомпаниите бяха приветствани от еврокомисаря по транспорта Адина Валеан, която заяви, че е доволна, че всички заинтересовани авиокомпании „са се ангажирали да разрешат останалите проблеми“.

Това е от решаващо значение за възстановяването на доверието на пътниците към сектора на въздушния транспорт. Ето защо в момента също оценяваме регулаторни възможности за укрепване на защитата на пътниците срещу бъдеща криза, както е предвидено в нашата Стратегия за устойчива и интелигентна мобилност“, добави тя.

Авиокомпаниите, участващи в диалога, са: Aegean Airlines, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Brussels Airlines, Easyjet, Eurowings, Iberia, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, TAP, Vueling и Wizz Air. Всички те претърпяха огромна загуба на приходи заради пандемията.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *