• пт. мар. 29th, 2024

Аделина Радева за събитията на 2021 – годината на трудните избори и кодираните послания

Bychaspic

дек. 30, 2021

Тази вечер (30 декември), от 20:45 часа по БНТ 1, водещата Аделина Радева ще проследи едни от най-важните събития за отминаващата година. Какво трябва да запомним и как ще продължим напред, гледайте в годишния новинарски обзор на БНТ „Събитията на 2021/трудните избори“, както и на сайта bntnews.bg и в официалната Фейсбук страница на обществената телевизия.

„На границата между вече познатото и неизвестното, което предстои, на финала на търпението и усилията ни за тази година, в самия край на препускащите ѝ дни, остава паметта за изпитанията, които донесе и за изборите, през които успя да ни промени. Защото 2021 г. беше годината на трудните избори! И тези избори заседнаха в нас и между нас.

През 2021 г. изпитахме отново силата на невидимите вируси, които воюваха с телата ни и с нашата сигурност, на невидимите процеси в политиката, които на няколко пъти не позволиха на идеите да се срещнат, усетихме как се опъват до краен предел невидимите нишки, които крепят нашите крехки човешки съюзи. Свиквахме с това да е различно.

2021 г. беше сюрреалистично платно – с революционния сблъсък между унеса и реалността, с битката между подтиснатите желания и политическата коректност, със срещата на егоизма с алтруизма.

В гениалната си творба „Човешкият син” – художникът Рене Магрит поставя пред лицето на човека и в центъра на неговия свят тъкмо скритите му страсти – личните страхове и желания, въпросите и изкушенията, чиято сила дава скоростта на движение на света.

А тази година страстите бяха много и скоростта беше неприлично висока. Ако и 3-те парламентарни избора бяха редовни, например, а не в една единствена година, то днес, след третия вот трябваше да сме с 8 години по-стари. Може би и по-мъдри.

През 2021 г. в рамките само на 8 месеца сменихме четири парламента и променихме своя избор три пъти. Показаха го резултатите от всеки вот – въпрос на адаптивност, обърканост или усещане за липса на време? Всъщност избирахме, дори когато се отказвахме да заявим своя избор. През тази година постигнахме най-ниската активност на вота от началото на демократичните промени.

В годината на трудните избори се появи и влезе в оборот и фразата: Всеки сам си прецЕня! – Нещо като диагноза за тона и нивото на обществения разговор, за който мнозина смятат, че все пак не се състоя.

Политиката обаче е само едно от огледалата, в които изплуваха образите на последните 365 дни. А някои от тях и почти мигновено изчезваха. Всъщност не е много това, което оставаше за дълго в полезрението ни и се оказа важно за нас. В ускорителя на времето, в който попаднахме в опит да спасим и материята и смисъла, в крайна сметка пожалихме малко неща. И сред тях не бяха образованието на децата ни, оцеляването на културния сектор и толерантността.

Защото и тази година страхът за здравето и страхът за хляба отново бяха в битката на върха. Годината засегна финансово всички, а здравеопазването ни остана толкова нереформирано, колкото беше и в началото на пандемията. Започна нов разговор за ролята на държавата в такава криза, докато цените на тока и горивата, и високата инфлацията продължаваха да стопяват оптимизма за бързо възстановяване.

И все пак и през 2021 г. не настъпи краят на света – само милиардерите на Земята протегнаха ръцете си към Космоса. Поискаха да бъдат там, където няма гравитация и не важат законите на планетата. Предизвикателство извън зоната им на комфорт? Космическа победа над останалите или бягство от сбъднатите им молитви, с които моделират света на човечеството? Началото е сложено, а хоризонтът е безкраен!

И въпреки кризите или именно заради тях, през тази година духът и волята на човека изправиха ръст. На най-големия мирен форум на планетата – Олимпийските игри, които се проведоха в Токио – България се изкачи до най-високото място с общо 6 медала, от които три златни- повече, отколкото на последните 4 олимпиади взети заедно. Най-силните олимпийски игри за страната ни за последните 21 години!

Пред очите ни се топят последните дни на 2021 г. И в нея хората пак се влюбваха, раждаха им се деца, откриваха силата на доброто, спасяваха се, спасяваха, мечтаеха нашироко и искаха да направят нещо хубаво за света….

Благодат е, че преминахме през още една година от нашия живот, че продължихме, че продължаваме. И че някъде там, над всичко и винаги, ще продължава да стои любовта. Годината на трудните избори приключва. Започва новата година! Добре дошла!“

Не пропускайте „Събитията на 2021/трудните избори“ на 30 декември 2021 г. от 20:45 ч. по БНТ 1, на bntnews.bg и на страницата ни във Фейсбук.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *