• чт. мар. 28th, 2024

Андрей Райчев: Властта се търкаля по улицата. Въпросът е: може ли някой да я вземе или не

Bychaspic

апр. 15, 2021

Новият парламент не само, че няма да е скучен, а дори ще е много интересен. Колко дълго време ще продължи да живее обаче, не се наемам да прогнозирам, защото, както се изразяваше Симеон Сакскобургготски ”аз не съм гадач”. Но да речем, че има евентуална възможност 60:40 да изкара близо два месеца.
Това прогнозира социологът Андрей Райчев пред novini.bg.

„Тези избори завършиха по много особен начин. Бойко Борисов хем ги спечели, хем ги загуби. Опозицията хем вкара доста хора, хем не са достатъчно за мнозинство. Във всички случаи едно е сигурно – това е временно състояние“, отчете той.

„Когато протестите бяха в своя апогей, 30 на сто бяха за правителството, а 70 % против. Горе – долу това се възпроизведе и на вота, само че протестните гласове не са на едно място“, обясни социологът.

Според него изказванията в зала днес показали, че всички са срещу ГЕРБ.

„Въпросът обаче е под кой общ знаменател народните представители могат да се съберат и разберат. Например, Слави Трифонов предлага мажоритарна система, обаче за ДБ и „Изправи се!Мутри вън!“ това си е чиста проба смърт. Затова се опитват да заобикалят подобни подводни камъни и да се обединят около промяна в Изборния закон, както и може би в опити за реформиране на съдебната система. Ревизията на досегашното управление, също ги събира заедно, но тя евентуално ще може да се направи на по-късен етап“.

Според Райчев е обнадеждаващо това, че президентът Румен Радев не смята да бави процесите и вече обяви, че още в понеделник свиква партиите за съставянето на нов кабинет.

„Впрочем той така експедитивно постъпи и с насрочването на датата за изборите, както и за днешната дата за конституирането на Народното събрание. Това, че президентът бърза, според мен означава, че той е напълно готов със служебно правителство. Не казвам, че той умишлено води към такова решение, а че има пълна готовност да изпълни своите конституционни ангажименти. Вярвам, че ще го направи без да му мигне окото“, коментира още Андрей Райчев.

Според него никой не може да предвиди как ще реагират българите при втори, бързи избори.

„Нямаме такъв прецедент досега за сравнение. Плюс това иде лято, хората са уморени и изтощени и имат нужда от почивка, все още вилнее зараза и т.н.. До тук стана ясно, че Слави Трифонов получи доста повече гласове от очакваните и при един нов скорошен вот, може да вземе още повече, но това, разбира се, с категоричност не може да се твърди.

Без всякакво съмнение обаче в момента властта се търкаля по улицата. Въпросът е: може ли някой да я вземе от улицата или не“, попита Райчев.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *