• чт. мар. 28th, 2024

Антъни Блинкен: Коронавирусът излезе от контрол заради действията на Китай

Bychaspic

апр. 12, 2021

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен смята, че разпространението на коронавирус е излязло от контрол заради действията на Китай.

В интервю за телевизия NBC той обвинява Пекин, че в ранните етапи на разпространението на болестта не е осигурил прозрачност, не е обменял информация и не е осигурил достъп на международни експерти, което би предотвратило лавинообразното разпространение на инфекцията в света.

„В резултат на тези действия на Китай, вирусът излезе от контрол по-бързо и с много по-разрушителни последици, отколкото ако Китай не беше действал по този начин“, казва американският държавен секретар.

Блинкен подчертал необходимостта от създаването на надеждна глобална система за сигурност в областта на здравеопазването, така че пандемия, подобна на COVID-19, да не се повтори или ако се повтори – да има готовност тя да бъде контролирана.

Припомняме, че в доклад на американското разузнаване, цитиран от американски медии, се казва, че Китай е скрил мащабите на коронавируса, занижавал е броя на заразените и на смъртните случаи от болестта.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс заяви, че целият свят е щял да бъде в по-добра ситуация, ако властите на Китай са били „по-откровени“.

Превод: Faktor.bg

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *