• пт. мар. 29th, 2024

Атанасова: ГЕРБ обмисля вот на недоверие

Bychaspic

май 17, 2022
Атанасова: ГЕРБ обмисля вот на недоверие

Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС обмисля инициирането на вот на недоверие. Това намерение на партията си потвърди Десислава Атанасова, която взе участие в онлайн среща на председателите на парламентарни групи на ЕНП в националните парламенти на ЕС. Налице е сериозно разклащане на доверието в управлението и за 6 месеца след сформирането на настоящето българско правителство според последното социологическо проучване ГЕРБ е първа политическа сила с преднина от 7%, отчете тя пред колегите си. Атанасова се възмути, че шести месец правителството не приема мерки в подкрепа на бизнеса и работниците. Опозицията в лицето на ГЕРБ предлага конструктивни решения на настоящите кризи в парламента, които не се подкрепят, настоя тя.

Акцент на онлайн срещата бе военната агресия на Русия в Украйна, която застрашава глобалната сигурност и световната икономика, както и продоволствената и енергийната сигурност. Атанасова изтъкна, че хибридното правителство в София, съставено от различни партии, в това число и социалистическа партия, е твърдо колебливо по тези въпроси. Тя информира колегите си от ЕНП, че България е една от двете държави-членки на ЕС, която не предостави военна помощ на Украйна и се ограничи само до хуманитарна подкрепа и помощ за бежанците. Това се случи именно, защото единият коалиционен партньор в лицето на социалистическата партия силно се противопостави и с цел оцеляването на правителството не бе взето решение за предоставяне на военна подкрепа за Украйна, припомни Атанасова. Тя отбеляза, че в момента България получава газ от Русия, но чрез посредници, което води до по-високи цени. Тя допълни, че тепърва предстоят дебати в Народното събрание относно ембаргото на петролните продукти, но засега има заявки от страна на българското правителство за налагане на вето. Наред с това няма яснота относно настанените в хотели украински бежанци след 31 май.

Във видеоконференцията се включи и председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер. Той подчерта, че е видимо, че социалистите не са полезни за управлението на никоя държава-членка и пожела успех в усилията на парламентарната група на ГЕРБ-СДС за предсрочни избори.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *