• пт. апр. 19th, 2024

Атанас Зафиров: Партиите трябва да бъдат принципни и последователни – БСП дава пример

Bychaspic

апр. 20, 2021

„Объркахме се в последните дни с какъв статут е Борисов. Днес е отпускарят в болнични Борисов. Ако новината за операцията е истина, пожелавам му бързо оздравяване,“ изрази недоумение от разнопосочните сигнали, подавани от премиера в оставка зам.-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Атанас Зафиров в „Денят на живо“ по Nova News.

Той заяви, че запазва умерен скептицизъм, защото от левицата са ставали свидетели на много случаи, в които Борисов е намирал начин да избяга от конституционното си задължение за отчет пред парламента. Социалистът подчерта, че премиерът в оставка повече от година и половина не е идвал в Народното събрание и спешно трябва да бъде сложен край на тази практика.

По думите на Зафиров е нужно управляващите в оставка да дадат обяснение за назначения и преназначения в държавните институции, които се случват. Зафиров констатира със съжаление, че предложението на Парламентарната група на „БСП за България“ за спирането на тези процеси, не е било гласувано в Народното събрание.
„Всяка партия трябва да заяви стои ли зад думите си по отношение демонтажа на ГЕРБ или всичко е било привидно“, каза още Зафиров.
„Партиите трябва да бъдат принципни и последователни – БСП дава пример в това отношение. Не сме мръднали и на сантиметър от това, което говорим в последните 4 години“, категоричен бе Зафиров.

Според него всичко в този момент е в ръцете на втората политическа сила: „Надеждата и призивът ни е да положат усилия, за да има България стабилно управление, защото ни очакват тежки месеци.“
На въпрос за подкрепа на бъдещо правителство, Зафиров заяви: „Ако това е управление по политики и спазва определени политики, които сме заложили в нашата програма, то тогава бихме го подкрепяли. Най-важното е да гарантира борба с кризите – здравна, икономическа, социална криза.“ Той акцентира върху това, че от Парламентарната група на „БСП за България“ вече са внесли законопроекти, съответстващи на програмата им, сред които Закон за възрастните хора, Кодекс за социалното осигуряване, промени в Закона за публичните финанси, помощи за млади майки с деца.

„Каквото и да се случва е нужен диалог. Най-важното е да има действия, разпределени във времето, които да дадат посоката, в която ще вървим“, смята депутатът от левицата.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *