• пн. апр. 29th, 2024

Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър

Bychaspic

апр. 16, 2024

„Професията на нотариусите се е превърнала в една от най-атрактивните за българските юристи. И това е така не само заради високия социален статус, който дава тази професия, но и защото българският нотариат е гаранция за правната сигурност, гаранция за гражданския и търговския оборот. Това мотивира много млади колеги да се присъединят към
професията“, това казва в края на октомври 2023 г. тогавашният правосъден министър Атанас Славов в приветствието си по повод 25-та годишнина на Нотариалната камара.

Броени месеци по-късно обаче нотариалната гилдия и юридическата общност са силно възмутени от действията на бившия вече правосъден министър. Славов, който се върна като депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, на практика е бламирал провеждането на дългоочаквания конкурс за нови 52 бройки за нотариуси в цялата страна – 42 вакантни и 10 новооткрити. В последните дни на мандата на правителството „Денков“, Атанас Славов първо подготвил прекратяването на конкурса, а в същото време осигурил бонус – преместването на три млади нотариуски от страната в София, където логично е и най-големият интерес за юридическата професия, осигуряваща както самия депутат от ПП-ДБ сочи – „висок социален статус“.

На 4 април когато вече бе ясно, че Славов няма да запази поста си на правосъден министър, началникът на кабинета му – Борислав Ганчев (бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ и бивш заместник-министър на Надежда Йорданова) изготвя докладна, с която предлага прекратяване на конкурса за нови 52-ма нотариуси. Причината – дълго забавяне на решението на Върховния административен съд по жалби срещу обявения в края на януари 2023 г. конкурс от тогавашния служебен правосъден министър Крум Зарков. За да избегне обвинения по свой адрес, че умишлено е бламирал конкурса, Славов оставя документацията, придружена от докладна на новия служебен министър Мария Павлова, като така прави опит да прехвърли на нея отговорността и недоволството, което ще последва сред юристите за провалената процедура.

В същото време Атанас Славов намира време, буквално в последния си ден като министър, да осигури преместването на три нотариуски от Хасково, Пазарджик и Лом в столицата. От Камарата на нотариусите с изненада установяват, че на 8 април 2024 г. със заповеди на министъра на правосъдието Атанас Славов от Хасково в София е преместена Йорданка Филипова, от Лом в София – Теодора Трифонова, а от Пазарджик в столицата – Нели Ивчева – Петрова. Нотариалната камара е възмутена, че Славов не се е съобразил с многократните откази и негативни становища по отношение преместването на трите нотариуски. От Камарата намират действията на бившия правосъден министър като крайно тенденциозни и съмнителни.

Не е тайна, че най-търсените места за нотариуси са именно в столицата или съседните на София-град общини. Неофициално се твърди, че за преместване в столицата някои от кандидатите са готови да платят суми от по над 300 000 евро. Нещо повече, и трите нотариуски са правили многократни опити да бъдат преместени именно в столицата, които до решението на Славов са били неуспешни.

Една от тях – Теодора Трифонова, в подкрепа на искането си да бъде преместена в столицата миналата година дори представила съдебно решение за развод, епикризи и медицински изследвания, както и декларация от бившия си съпруг, че не е съгласен детето му да живее с майка си в Лом. Друга от преместени нотариуски – Нели Ивчева е дъщеря на столичен нотариус, чието име бе замесено в скандала със заграбването на асансьорния завод „Изамет“, като прехвърлянето на активите бе осъществено в болнично заведение.

Заповедите на бившия правосъден министър Атанас Славов от последния ден на мандата му и стартиралата процедура броени дни по-рано за отмяна на конкурса за нови нотариуси са свързани и би трябвало да бъдат обект на проверки и наказателно разследване, категорични са представители на нотариалната гилдия. Съвсем отделен е въпросът и за политическата отговорност, защото настоящият скандал с нотариусите е пореден пример за провала на правосъдния министър на „Да, България“, идентичен с провалите на Атанас Славов с атакуваните пред Конституционния съд промени в Основния закон, както и опитът му да обслужи лобистки интереси със скандалния проект за изцяло нов съдебен закон.

Източник „Труд“

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *