• пт. мар. 29th, 2024

Байдън заплаши Путин с безпрецедентни санкции, ако Русия нахлуе в Украйна.

Bychaspic

дек. 31, 2021

Американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин по време на вчерашния си телефонен разговор размениха предупреждения във връзка с Украйна, но изразиха и известен оптимизъм, че предстоящите през идния месец дипломатически обсъждания ще спомогнат за намаляване на напрежението, предаде Ройтерс.

В телефонния разговор, продължил 50 минути, Байдън заяви, че САЩ настояват Русия да намали военното си присъствие в близост до границата с Украйна, а Путин подчерта, че евентуални нови санкции на Запада срещу Москва ще доведат до разрив в отношенията.

Разговорът се състоя по инициатива на руския президент, отбелязва Ройтерс.

„Президентът Байдън заяви, че значителен напредък в диалога може да бъде постигнат само в атмосфера на дезескалация, а не на ескалация“, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки.

Помощникът на Путин Юрий Ушаков заяви, че разговорът е създал добри условия за продължаване на диалога между двете страни.

Ушаков изтъкна, че руската страна е доволна от проведения телефонен разговор, който е бил фокусиран върху искането на Москва за даване на гаранции от Запада в сферата на сигурността.

Байдън отново отправи заплахата си за безпрецедентни санкции срещу Русия, ако Русия нахлуе в Украйна.

„Байдън описа два пътя“, като единият е пътят на дипломацията. „Другият път е свързан повече със сдържане, включително със сериозна цена и последствия, с които ще се сблъска Русия, ако избере да направи инвазия на Украйна“, заяви високопоставен американски представител.

Нашият президент обаче веднага реагира на това и каза, че ако Западът в крайна сметка реши под една или друга форма да въведе въпросните безпрецедентни санкции, то всичко това може да доведе до пълен разрив на отношенията между страните ни. И че ще бъде нанесен изключително сериозен удар по отношенията на Русия със Запада като цяло“, изтъкна Юрий Ушаков.

Американският президент Джо Байдън заяви на руския президент Владимир Путин, че САЩ и съюзниците им ще прибегнат до решителен отговор, ако Русия нахлуе в Украйна, предава Ройтерс, като се позова на Белия дом.

„Президентът Байдън прикани Русия към деескалация на напрежението с Украйна“, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки.

Байдън „даде да се разбере, че САЩ и съюзниците им ще действат решително, ако Русия извърши инвазия на Украйна“, каза още Саки.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *