• ср. апр. 17th, 2024

Байдън поставил в много тежък размисъл повечето европейски лидери

Bychaspic

сеп. 21, 2021

Защо САЩ, Великобритания и Австралия вбесиха Макрон?

„Когато Байдън стъпи в Белия дом – всички европейски лидери с огромно желание и нетърпение очакваха промяната на външната политика на САЩ, която за четирите години на Тръмп изостри отношенията с Европа и ЕС. За краткото си пребиваване в Овалния кабинет президентът Байдън показа, че май ще трябва да плачем, за да тъгуваме за политиката на Тръмп“, каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му действията на Байдън са поставили в много тежък размисъл не само президентът Макрон, но и повечето европейски лидери.

„Първата и най-важната стъпка – това хаотично изтегляне, което не беше координирано с другите държави членки на НАТО от Афганистан, постави пред много тежко изпитание европейските министри на отбраната. Британският министър на отбраната дори плачеше, защото толкова много хора са оставени без възможност за помощ. Да, има подкрепа тази 20-годишна авантюра в Афганистан да бъде прекратена, но беше направено по най-неправилния начин. Първо се изтеглиха военните, оставяйки цивилно население, което трябваше да бъде пазено. Освен че имаше оставено американско оръжие и талибаните се възползваха от него в момента, беше оставено и голямо количество немско и британско оръжие“, подчерта Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че над 10 000 американски граждани са пребивавали в Афганистан, а някои от тях са били с двойно гражданство.

Според експерта Байдън по категоричен начин е показал, че няма да се съобрази с желанията и вижданията на ЕС.
„Това не са нормални отношения между страни членки на НАТО и партньори. След напускането на Великобритания от ЕС – Франция е най-голямата държава с въоръжени сили, единствената ядрена държава в ЕС. Премиерът на Австралия каза: „Ние трябваше да изберем по-доброто от двете технически предложения. Това е така. Но това трябва да става прозрачно – в диалог между партньори. Това, че те се договориха и взеха това решение зад гърба на Франция, показва, че президентът Байдън вижда в европейските партньори в НАТО един слаб нерешителен партньор, който би могъл да окаже силна подкрепа на основната цел на САЩ, която е конфронтацията с Китай“, подчерта бившият зам.-външен министър.

Милен Керемедчиев допълни, че има разваляне на сделка и между Франция и Швейцария на стойност 6 млрд. евро.
„Отзоваването на посланик на Франция от САЩ не се е случвало в историята на двустранните отношения. Това е безпрецедентен ход. Не може да се прекратят или минимализират отношенията военните сили на САЩ и на НАТО в Европа. Това, че се отказаха от договора за френските подводници ще струва на австралийския данъкоплатец около 240 млн. долара“, добави той.
 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *