• пт. мар. 29th, 2024

Без символика в цифрите при подредбата на бюлетините

Bychaspic

окт. 13, 2021

Жребий в ЦИК определи номерата в бюлетините за изборите две в едно на 14 ноември. На предстоящия вот ще гласуваме с две отделни бюлетини за президент и парламент. В двете бюлетини ще има опцията „не подкрепям никого“. Гражданите ще могат да избират и да гласуват само за единия вид избори.

За президентските избори под номер 6 се нарежда двойката Радев-Йотова. 15-ти в бюлетината ще са проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева. Партийната номинация на ДПС – Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова заемат 17-то място, а 19-ти в бюлетината са Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе. Певицата Луна Йорданова ще бъде с номер 16.

Подредбата в бюлетината за парламентарния вот на основните играчи е следната. 17-ти номер – ДПС. „Има такъв народ“ са на 24-та позиция, а „Демократична България“ с номер 30. „Изправи се. БГ“ заемат 31-о място, а веднага след тях на 32-о са от ГЕРБ. БСП се нарежда на 33-та позиция в бюлетината.

Основните играчи на изборите приеха подредбата на бюлетината без да търсят символика. Вместо това заложиха на целите на кандидатите зад цифрите, предава Bulgaria ON AIR.

Проф. Милена Стефанова от ИК на проф. Анастас Герджиков коментира, че всяко едно число е добро и добави, че са доволни.

Велислав Величков от ИК на Лозан Панов каза, че 19 е по-скоро число на духовното пробуждане. „Нашите послания са напълно ясни – справедливост в българското общество“, добави той.

Политическите сили, които влизат в битка за 47-тия парламент и ще търсят доверието на избирателите също не търсеха смисъла в нумерологията.

„С номер 32 ГЕРБ тръгва към предстоящите парламентарни избори с оптимизъм и отговорност. В следващия парламент ГЕРБ ще бъде основен и отговорен участник в едно управление, което ще гарантира промяна и ще бъде със стъпки напред, а не с крачки назад. Ние залагаме само и единствено на нашите плюсове, на минусите. На популизма, на отрицанието заложиха тези, които не съумяха в два парламента, близо една година, да съставят устойчиво правителство, което даде възможност да се управлява без програма, без парламент, без виждане за необходимото така, щото българинът да живее по-добре“, заяви  Росен Желязков.

Левицата тръгва към вота с призиви за отговорно поведение. Христо Проданов, член на НС на БСП, обърна внимание, че 33 се помни лесно.

„Не съм добър в нумерологията. Важното е, че социолозите ни дават ръст и ние ще направим всичко възможно в кампанията да станем първа политическа сила. Още по-важно е за нас и наистина подхождаме сериозно, и се готвим за конкретни законодателни промени, с които да въздействаме на негативното влияние на социалната, икономическа и енергийна криза“, добави той.

 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *