• пт. апр. 19th, 2024

Белфаст: Престрелка със запалителни бомби, ранени полицаи и опожарен автобус

Bychaspic

апр. 8, 2021

Безредиците в главния град на Северна Ирландия – Белфаст, достигнаха невиждани от години интензивност и мащаб. Полицията съобщава за яростна престрелка със запалителни бомби между лоялисти (основно протестанти, привърженици на оставането на страната в пределите на Великобритания) и националисти (главно католици, които искат съединяване с Република Ирландия – Ейре, наричани още републиканци). През миналата нощ има 8 ранени полицаи, предаде БНР.

Днес след извънредно заседание на северноирландския парламент депутатите изразиха дълбока загриженост от последните прояви на насилие и призоваха за възстановяване на спокойствието. Премиерът Борис Джонсън също осъди безредиците.

Заместник-шефът на северноирландската полиция Джонатан Робъртс заяви, че е вероятно в събитията да са замесени полувоенизирани групировки.

Той каза, че стотици от двете страни на бариерата, разделяща лоялистката „Шанкил Роуд“ от националистическата „Спрингфийлд Роуд“ в Западен Белфаст са се замеряли взаимно със запалителни бомби.

„Имаме голям късмет, че никой не е ранен сериозно и няма убити“, посочи Робъртс.

Полицаи пристигнаха от всички части на Северна Ирландия да помагат на местните сили на реда. Повече от 50 полицаи бяха ранени, откакто започна насилието в края на миналия месец.

Има обаче само 10 арестувани от враждуващи банди, в някои от които членуват дори 13-годишни.

Както отбелязват местните политически наблюдатели, колкото по-дълго продължава насилието, толкова по-трудно ще бъде спряно.

Министърът за Северна Ирландия Брандън Люис пристигна в Белфаст за среща с политическите лидери.

Протестите започнаха, когато разгневени лоялисти излязоха по улиците недоволни от факта, че прокуратурата няма да потърси отговорност за събирането на много хора на погребението на републиканеца Боби Стори миналия юни в условията на локдаун, както и да изразят протеста си срещу Протокола за Северна Ирландия, който според тях откъсва провинцията от Обединеното кралство след Брекзит.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *