• вт. апр. 16th, 2024

Блинкен: Много ще е трудно да се издейства изтеглянето на руските войски от Казахстан

Bychaspic

ян. 7, 2022

Ще е „много трудно“ да бъде издействано изтеглянето на руските войски от Казахстан, прогнозира днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Франс прес и БТА.

Той се аргументира на пресконференция във Вашингтон, че „един урок от най-новата история е, че когато руснаците дойдат у вас, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат“.

Блинкен се усъмни в необходимостта от разполагане на чуждестранни войски в Казахстан, където през последните дни се стигна до смъртоносни сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Искрата на най-големите размирици в бившата съветска република в Централна Азия, откакто тя стана независима преди три десетилетия, бе дадена от поскъпването на горивата.

„Струва ми се, че казахстанските власти определено са в състояние да реагират по подходящ начин на протестите и да установят ред, спазвайки в същото време правата на демонстрантите. Затова аз не разбирам защо те чувстват необходимост от външна помощ“, каза държавният секретар на САЩ, изразявайки безпокойство във връзка с извънредното положение в Казахстан.

Блинкен даде да се разбере, че Съединените щати няма да се оставят вниманието им да бъде разсеяно от новите искания на Русия към НАТО.

Той каза това преди предстоящите другата седмица американско-руски разговори по въпроса.

„Русия иска сега САЩ и НАТО да подпишат договори за изтегляне на силите на Алианса, базирани на територията на съюзници в Централна и Източна Европа, и забраняващи на Украйна да се присъедини към пакта“, припомни държавният секретар.

Според него целта на Русия е да предизвика дебати за НАТО и да измести вниманието от „горещата тема“ за нейната агресия в съседна Украйна.

„Няма да се оставим да бъдем разсеяни от това“, подчерта той след телефонен разговор с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

В същото време Блинкен изрази оптимизъм, че „дипломатическо решение“ с Москва „все още е възможно“.

Русия е струпала войски в района на границата с Украйна и това предизвика опасенията на Киев и Запада, че готви инвазия. Москва отрича тези обвинения.

„Ние сме готови да отговорим със сила на нова руска агресия“, предупреди държавният секретар на САЩ. В същото време той изрази увереност, че „дипломатическо решение все още е възможно“, и добави, че това „е за предпочитане, ако Русия избере този път“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *