• ср. май 1st, 2024

Болницата във Враца остава без детско отделение?

Bychaspic

авг. 5, 2023

Без детско отделение има опасност да остане МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, след като и петимата лекари са подали предизвестие за напускане, изтичащо на 15 август. Това става ясно от среща между изпълнителния директор на болницата д-р Кети Ценова с областния управител Надя Донкинска, предаде БТА. Това е единственото лечебно заведение в областта, което има компетентността да лекува деца в по-тежки състояния.

По време на срещата е посочено, че причините, поради които педиатрите напускат, са ниското заплащане и натовареността им. „Основната заплата на лекар в отделението, който има 30 години стаж и всички възможни специализации в областта на педиатрията, е 1430 лева. На тази заплата ще се изсмее всяка касиерка в голяма търговска верига“, заяви д-р Бисер Тодоров, един от подалите оставка лекари. Той уточни, че проблемът е от години. Невзетите отпуски пък са общо 799 дни. Има лекари с по над 80 дни натрупан отпуск.

Според директорката д-р Кети Ценова решението на проблема трябва да е на национално ниво, тъй като в подобна ситуация не е само врачанската болница. „Решение би било увеличението на цената на клиничните пътеки“, посочи тя. По думите ѝ временно ситуацията може да се овладее и с командироване на лекари от други болници, дофинансиране на лечебното заведение по общински програми и наемането на педиатри в пенсионна възраст.

Още по темата

13 окт 2022 19:12

3

Според ръководителя на Спешния център във Враца д-р Лещарска затварянето на детското отделение ще доведе до сериозни проблеми и в тяхната работа, тъй като транспортирането на деца със сериозни състояния на по-дълги разстояния може да застраши живота им. „Транспортирането трябва да става само с реанимационен автомобил, а такива на територията на областта са само два – по един във Враца и Мездра“, добави д-р Лещарска.

Недоволство, заради липсата на представител на държавата, която държи 85% от акциите на болницата, изказа от името на кметовете Иван Аспарухов от Мездра. Според него една от основните причини за ситуацията е липсата на стратегия в здравеопазването на областно ниво. Аспарухов предлага отново да се повдигне въпроса за промяна на статута на болниците, които не би трябвало да са търговски дружества.

Областният управител пък посочи, че вече е разговаряла за проблема с министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, който обещал дългосрочна програма. Припомняме, преди дни държавата си взе всички акции на МБАЛ-Ловеч, чието родилно беше затворено преди два месеца заедно с още няколко отделения. Така на практика МЗ се сдоби с фалирала и полуработеща болница.

 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *