• пт. мар. 29th, 2024

Борел свиква извънредна среща на външните министри за петролното ембарго срещу Русия

Bychaspic

май 10, 2022

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви днес намерение да свика извънредно заседание на Съвета на ЕС по външни работи, ако до неделя няма съгласие по новите санкции срещу Русия. Засега не сме изпратили покани за извънредна среща, но може да я насрочим за идния понеделник, отбеляза говорител на Европейската служба за външна дейност, цитиран от БТА.

Говорител на Европейската комисия уточни, че председателят на комисията Урсула фон дер Лайен снощи е пътувала до Будапеща, за да се запознае с тревогите на Унгария по повод намеренията на ЕС да прекрати до края на годината вноса на руски петрол. Говорителят не уточни дали ЕК не е знаела досега, че Унгария е напълно зависима от този внос заради липсата на инфраструктура за други доставки.

По неговите думи въпросът за развитието на инфраструктурата е бил поставен, но не са били обсъдени срокове за строителството на съответните съоръжения. Говорителят заяви, че Фон дер Лайен и унгарският премиер Виктор Орбан не са разговаряли за предприетата от комисията процедура срещу Будапеща по новите правила за обвързване на бюджетните разходи със състоянието на законността.

Знаем, че Унгария и други държави от ЕС са силно зависими от руските петролни доставки и трябва да потърсим необходимите решения. Вече бяха очертани насоки за работа, добави говорителят. Той не можа да уточни кои държави от ЕС ще бъдат поканени на видеоконферентна среща за обсъждане на трудностите по одобряването на новите санкции. По неговите думи виртуалното заседание ще се състои, когато се постигне напредък на техническо равнище.

ЕК няма правомощия да прави отстъпки, заяви говорителят по повод искането на някои държави да получат отсрочка в приложението на новите санкции. Направихме предложението за санкциите след съгласуване с държавите, не коментираме неприключили преговори, посочи той по повод заседанията на равнище посланици на ЕС, където се очаква първоначалното одобрение на предложението на комисията.

Не мога да предположа кога санкциите ще бъдат одобрени, но вярвам, че това ще стане възможно най-скоро, обобщи говорителят.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *