• чт. мар. 28th, 2024

Българската икономика нарасна с 4.5% в началото на 2022 г.

Bychaspic

май 17, 2022

Българската икономика се е разширила с 4.5% през първото тримесечие на годината, в което влиза и март – първият цял месец от началото на войната на Русия в Украйна. Това показват експресните данни на Националния статистически институт, които са и първата картина за състоянието на икономиката в началото на годината. Ръстът е спрямо съпоставимия период на предходната година, който обаче бе белязан от частичен локдаун, което значи, че високият процент сега донякъде се дължи на ниската база тогава.

Иначе подобно силно начало на годината за икономиката не е наблюдавано от 2008 г. насам, показват числата на националната статистика. Тогава периодът се свързваше с висока инфлация, каквато имаме и в момента, и предшестваше тежка рецесия за България през 2009 г.

Сега данните показват, че на тримесечна база брутният вътрешен продукт расте с 1%. Тримесечното изменение е под това от последните две години, които обаче бяха белязани от нестабилна обстановка заради неочакваните ограничения, налагани от правителството на Бойко Борисов заради пандемията.

Подробна картина за основния двигател на значителния ръст – дали правителственото харчене, или потреблението на домакинствата, износа или инвестициите – ще бъде представена от НСИ на 8 юни с първата ревизия на данните за БВП. Като цяло обаче правителствените разходи за първите три месеца от началото на годината не бяха високи и бюджетът продължава да е на плюс, а износът достига рекордни стойности благодарение на по-високите цени на изнасяните стоки.

Въпреки силното начало според прогнозите – както на правителството, така и на други институции, като Европейската комисия, Международния валутен фонд, Световната банка и Българска народна банка – икономиката ще забави ръста си до между 2 и 3%.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *