• чт. мар. 28th, 2024

Бъркотията в НС върна пенсиите обратно в комисия

Bychaspic

сеп. 8, 2021

Хаосът в парламента с актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) продължава вече втори ден. Депутатите толко се объркаха, че накрая решиха да върнат законопроекта в бюджетна комисия, където да се намери изход от патовата ситуация. Извънредното заседание ще се проведе днес. 

След 5 часа дебати днес, Любомир Каримански от „Има такъв народ“ направи следното предложени: 

От 1 октомври до 31 декември 2021 г. пенсионерите да получават добавки от 120 лв. на месец, а от Коледа (25 декември 2021 г.) да се прилага предложеното от служебното правителство за увеличение на пенсиите с 12.5%. По-високото обезщетение за отглеждане на дете до 2 години пък да се покачи от 380 лв. на 650 лв. от 1 октомври 2021 г. 

Все още не е ясно дали текстовете ще бъдат приети, защото депутатите не гласуваха последния член от промените в закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) – на кои дати да влязат в сила.

„Демократична България“ поиска 15-минутна почивка за запознаване с предложението, а след изтичането ѝ по предложение на ДПС заседанието на парламента бе прекратено и точката остана за четвъртък сутрин. Междувременно Каримански предложи да бъде свикано извънредно заседание на бюджетната комисия, която да даде решение за сложната ситуация.

Припомняме, че вчера бе одобрено предложението на ДПС за пенсионни добавки от 120 лв. на месец за октомври, ноември и декември 2021 г. като антикризисна мярка. Първоначално подкрепа получи и паралелно предложение на ГЕРБ за месечни добавки в размер на 100 лв. до Нова година, което впоследствие отпадна за сметка на горното. Накрая депутатите гласуваха и увеличението от 1 октомври на коефициента за стаж на 1.35%, което се очаква да повиши пенсиите средно с 12.5%, като това е постоянна мярка, защото променя пенсионната формула. Одобрено бе също покачване на минималната пенсия от 300 на 370 лв., както и на максималната – от 1440 лв. на 1500 лв.

Опасенията са, че направените предложения за допълнителни разходи може да взривят бюджета. Изчисленията сочат, че може да са нужни допълнителни 847 млн. лв. за последните три месеца на годината. 

Вчера бе прието и предложението на ИБГНИ и БСП за увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 380 на 650 лв. от 1 октомври.  

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *