• чт. мар. 28th, 2024

Бюджетната комисия: Добавката от 120 лева към пенсиите остава до края на годината

Bychaspic

сеп. 8, 2021

До края на годината всички пенсионери ще получат само добавка от 120 лева и така възрастните с най-ниска пенсия ще получават 420 лева с добавката до месец декември 2020 г. Такова решение беше взето на свиканото извънредно заседание на Бюджетната комисия в парламента, като се очаква утре това да бъде утвърдено и в пленарната зала, предаде бТВ.

От 25 декември ще бъде преминато към увеличение на пенсиите, като минималната ще стане 370 лева, а максималната – 1500 лева.

Сумата, получавана през втората година на майчинството, също ще бъде увеличена – от 380 на 650 лева, реши още комисията.

След като във вторник гласува увеличение и на пенсиите, и на добавките към тях от 1 октомври, днес парламентът отложи решението за влизане в сила на законопроекта.  След консултации с останалите партии днес след обяд председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ“ предложи от парламентарната трибуна нов вариант – от 1 октомври да има само месечна добавка за всички от 120 лева, а увеличението на пенсиите със средно 12.5%, в т.ч. на минималната от 300 на 370 лева и на максималната от 1440 на 1500 лева – да е от 25 декември, т.е. от Коледа.

Окончателното решение в пленарната зала обаче бе отложено за утре въпреки настояването на ГЕРБ и БСП да бъде взето още днес. По-късно с гласовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ бюджетната комисия утвърди новото предложение – т.е. предложи от 1 октомври да има само увеличена добавка за всички, а пенсиите да се повишат от 25 декември, предаде „Дневник“.

Във вторник парламентът прие увеличение от 1 октомври на минималната пенсия от 300 на 370 лева, на максималната от 1440 на 1500 лева, както и индексиране на всички останали средно с 12.5%, но ГЕРБ, БСП и ДПС с последваща помощ от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ приеха и 120 лева месечна добавка за всички пенсионери до края на годината.

Според служебния финансов министър Асен Василев депутатите трябва да кажат откъде да дойдат парите и кои други разходи да се отрежат. За служения социален министър Гълъб Донев така приет бюджетът е неизпълним. Според сметките за да има увеличение и на пенсиите, и на добавките от 1 октомври, са нужни 847 млн. лева до края на годината.

Днес решението в парламента бе отлагано няколко пъти днес, докато се стигна до предложението на Любомир Каримански за отлагане на увеличението на пенсиите до 25 декември, но от 1 октомври да има не 50, а 120 лева добавка за всички, както и увеличение на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 380 на 650 лева.

И Любомир Каримански, и Йордан Цонев от ДПС поискаха прекъсване на заседанието на Народното събрание, за да се обсъдят вариантите в бюджетна комисия, но ГЕРБ и БСП възразиха. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че страната се вкарва във финансова криза и виновен за това е президентът Румен Радев, който – ако бил мъж, нямало да иска актуализация на бюджета, а щял да наложи антикризисните мерки през решения на Министерския съвет.

По-късно на бюджетната комисия служебният финансов министър Асен Василев обяви, че за общественото осигуряване могат да бъдат отделени допълнителни най-много 300 млн. лева. Въпреки настояването на БСП увеличението на пенсиите да е от 1 октомври заедно с повишението на добавките на 120 лева, за което според социалистите имало необходимите 500 млн. лева, индексацията на пенсиите бе отложена за 25 декември.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *