• чт. апр. 18th, 2024

Валентина Маджарова: Борисов е давал обяснения по казуса „Барселонагейт“, няма повдигнато обвинение

Bychaspic

юли 20, 2021

Специализирана прокуратура е атакувана, защото работи. Това заяви на брифинг административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Има конкретни неща, които искам да бъдат ясно казани и чрез вас предадени на българските граждани. Работата на прокурорите от Специализираната прокуратура в последната година е на изключително високо ниво.

Магистратите от Спецпрокуратурата спазват закона и спазват задълженията си.

За миналата година сме приключили огромен брой дела въпреки коронакризата. Имаме 192 влезли в сила осъдителни присъди.

Доволна съм, че са налице влезли в сила присъди по отношение на корупционни престъпления, каза още Маджарова, предаде Novini.bg.

,От тези 274 дела през 2020 г., касаещи корупция по високите етажи на властта, са приключени, като 56 лица са предадени на съд, което означава, че за 56 лица, в т.ч. кметове, вървят съдебни процеси, които са публични.

 

В Специализираната прокуратура се работи много и ще продължим да спазваме закона. Тя е атакувана от доста дълго време, но не спряхме да работим. Специализината прокуратура е атакувана не защото не работи, а точно защото работи.

 

Магистратите в Специализираната прокуратура са високо ценени от всички европейски партньори“, посочи Маджарова.

 

За пореден път искам да заявя, че в Специализираната прокуратура се работи изключително активно и изключително законосъобразно, увери още веднъж ръководителят на Спецпрокуратурата.

През 2020 година Специализираната прокуратура е наблюдавала общо 274 дела за корупционни престъпления, каза говорителят на Специализирана прокуратура прокурор Христо Кръстев.

„През 2020 година Специализираната прокуратура е наблюдавала общо 274 дела за корупционни престъпления. В сравнение с предходните две години това е почти двойно увеличение на този вид престъпления, които се разследват и ръководят от Специализираната прокуратура. От тези 274 производства, които са били наблюдавани през 2020 година, общо 56 лица са били предадени на съд, като за 5 от тях се била постановена и влязла в сила присъда и са признати за виновни. Към настоящия момент оправдателни присъди няма. Всички други лица в момента се намират в съдебна фаза“, каза още той.

„Компетентността на Специализираната прокуратура във връзка с разследване на корупционни престъпления е в сила от 5 ноември 2017 година. Следва да се има предвид, че всички досъдебни производства, които са били образувани за корупционни престъпления остават за приключване в съответните окръжни и районни прокуратура. Тези разследвания са изключително сложни и в по-голямата степен те се явяват дела с фактическа и правна сложност“, поясни Христо Кръстев.

„От тези дела се събират изключително голям обем от доказателства, които се предоставят на вещи лица за извършване на заключения по счетоводни и икономически експертизи, което отнема доста време. След това наблюдаващият прокурор следва да анализира всички събрани факти, за да може да даде правилно заключение и да внесе обвинителен акт в съда като предаде съответните лица на съд“, каза още той.

По думите на Маджарова искането за отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор е политически акт.

Прокурор Маджарова бе категорична, че Специализираната прокуратура никога не е нахлувала в президентската институция, както тогава бе изкарано в публичното пространство.

 

Магистрати от Специализирана прокуратура не са нахлували в сградата на президентството. Те предприеха действия по разследването по надлежния ред. При тези факти да твърдим, че е налице нахлуване някъде е най-малкото неистина и манипулативно поднесено. Това е чувствителна тема и защото може би всички погледи бяха вперени в Специализираното правосъдие след 09.07.2020 г. В същия този ден друга прокуратура извърши действия по разследването отново в изпълнение на предварително разрешени от друг съд.

 

По темата нахлуване е крайно време да разберем, че такова няма. Самата сграда не разполага със законова забрана, не се ползва с привилегии. Магистратите влязоха в сградата след предварително разрешение от български съд, коментира още Валентина Маджарова.

На въпрос за т.нар. казус „Барселонагейт“ Маджарова отговори, че бившият премиер Бойко Борисов е давал обяснения по случая по време на предварителната проверка и допълни, че на този етап няма повдигнато обвинение.

Очаквайте подробности!

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *