• чт. мар. 28th, 2024

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство

Bychaspic

окт. 27, 2021

Апортирането на акциите, които община Варна притежава в „Международен панаир Пловдив“ АД в дружеството „Пълдин туринвест“, ще представлява нарушение на установения ред за извършване на приватизационни сделки и ще създаде предпоставки за скрита приватизация. Това съобщиха от Министерството на икономиката в отговор на въпроси, зададени от „Дневник“.

Те бяха изпратени по повод докладна записка на варненския кмет Иван Портних до общинските съветници. С нея той им предлага да разгледат на утрешното си заседание идеята, предложена му от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, за разпореждане с общинския дял от 29% в „Международен панаир Пловдив“.

В момента „Пълдин туринвест“ притежава малко над 49.4% от Пловдивския панаир. Ако апортът на варненските дялове от компанията, поискан от Гергов, се случи, той на практика ще увеличи влиянието си в панаира от 50.3% на 79.3%.  А това ще му даде възможност дори и при изискуемо квалифицирано мнозинство да взема всички решения в компанията

Варна получи 29% от държавния дял в Пловдивския панаир през 2016 г. Със същото „дарение“ от страна на държавата 20% от панаира трябваше да получи и община Пловдив, която обаче отказа да ги приеме. Внезапно на 27 април 2017 г. обаче Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на Иван Портних да върне на държавата акциите от панаира. Варна изпълни това нареждане мигновено. На 2 май Доминираният от ГЕРБ Общински съвет със свое решение възложи на Портних да върне дяловете – нещо, което той явно не е изпълнил.

В отговор на въпросите, изпратени от „Дневник“ до Министерството на икономиката, от там днес съобщиха, че в деловодната му система няма
никаква следа от кореспонденция с община Варна, в която администрацията й да е предлагала акциите, които притежава в „Международен панаир Пловдив“, да бъдат прехвърлени безвъзмездно на ведомството, управлявано по това време от Емил Караниколов. (Пълният текст на отговорите, получени от „Дневник“ – в края на текста.)

В същото време миналия петък общинският съветник Николай Капитанов („Демократична България“) цитира пред „Дневник“ свой разговор с Петко Буйновски, директор на дирекция. Според казаното от него по време на този разговор, след като е било изпратено до икономическото министерство, предложението на община Варна е било оставено без отговор, поради което не влязло в сила.

Това очевидно не е вярно, тъй като днес в писмените отговори от пресцентъра на министерството се твърди следното:
„Министерството на икономиката не е уведомявано нито за решението на Общински съвет – Варна, нито за проект на договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху 16 314 400 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД.“

Това означава, че местната администрация във Варна е запазила собствеността си от 29% в „Международен панаир Пловдив“ зад гърба на общинския съвет, а през 2017 г. това едва ли би било възможно, без да е съгласувано с Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично с Бойко Борисов. По-сериозен обаче е друг въпрос: какво се е случвало през последните пет години с въпросните 16 314 400 акции от Пловдивския панаир?

Проверка на „Дневник“ показа, че след май 2017 г. Варненският общински съвет не е гласувал избирането на свой представител в общото събрание на акционерите на дружеството „Международен панаир Пловдив“. А това означава, че на практика в продължение на
повече от четири години никой не е представлявал и управлявал общинския дял от компанията, възлизащ на 29% от капитала й.

Въпросите, изпратени по този повод от „Дневник“ до администрацията на Иван Портних още миналия петък, останаха без отговор до приключване на работата по този текст.

Следващото общо събрание на акционерите на „Пълдин туринвест“ – компанията, в която Георги Гергов иска да бъде апортиран варненският дял в „Международен панаир Пловдив“, е свикано за 16 ноември т.г. При липса на кворум то ще се състои на 2 декември. На него капиталът на дружеството трябва да бъде вдигнат от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв., като за това очевидно се разчита на акциите, които Варна трябва да апортира. Сега Пловдив държи 25% от акциите на „Пълдин туринвест“, но ако Варна приеме предложението на Гергов, делът на Пловдив ще падне до 22,9 %.

Точката за разглеждане на докладната записка на Портних, която почти дословно повтаря съдържанието на заявлението, което му е изпратил Георги Гергов, е втора в дневния ред за утрешното заседание на Общинския съвет във Варна. Междувременно от Министерството на икономиката са изпратили както до Портних, така и до председателя на съвета Тодор Балабанов писмо, с което ги информират за становището си по темата.

За 8.30 утре пред сградата, в която се помещава Варненският общински съвет, е насрочен и протест, организиран във фейсбук от противници на идеята за апорт на варненския дял от „Международен панаир Пловдив“ в „Пълдин туринвест“.

Отговори на Министерството на икономиката на въпроси, поставени от „Дневник“:

Във връзка с поставените от Вас въпроси Ви информираме, че Министерството на икономиката не е уведомявано нито за решението на Общинския съвет на град Варна, нито за проект на договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху 16 314 400 броя безналични акции, всяка от които с номинална стойност 1 /един/ лев, представляващи 29 на сто от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД.

По повод обявения дневен ред на XXI- тото заседание на варненския Общински съвет (27.10.2021), в който е включена точка за вземане на решение за апортиране в „Пълдин Туринвест“ АД, гр. Пловдив на притежаваните от Община Варна обикновени, поименни, безналични акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, обръщаме внимание на следното: Прехвърлянето на акции, които са собственост на общината към физически или юридически лица е дефинирано като приватизация в чл.1, ал. 2, т. 1 от ЗПСК.

Вземането на решение от Общинския съвет-Варна за разпореждане, чрез апортна вноска, с притежаваните от общината акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“АД има прехвърлителен ефект по отношение на акциите и то се възприема като приватизация.

Съобразно изложеното, при гласуване на текста на съответната точка от дневния ред на съвета се създават предпоставки за заобикаляне на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол и се допуска нарушение на установения ред за извършване на приватизационната сделка. Министерството на икономиката изпрати писмо до Общинския съвет на Варна и до кмета на града Иван Портних, с което ги информира за становището си по темата.

Източник: https://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *