• пт. апр. 19th, 2024

Виктория Нюланд не постигна пробив на преговорите Русия-САЩ в Москва

Bychaspic

окт. 13, 2021

Преговорите в Москва между официални представители на Русия и САЩ за разрешаване на дипломатическото противопоставяне във вторник завършиха без пробив, но все пак бяха „полезни“, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

По време на дискусиите, проведени при закрити врати, заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков и заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд обсъдиха дългогодишния спор относно ограниченията на персонала в посолствата, както и други въпроси.

Срещата се провежда в момент, когато връзките на Вашингтон с Москва са особено напрегнати поради дълъг списък от разногласия, включително конфликта в Украйна, който според Рябков не е бил обсъждан.

Той заяви, че двамата официални представители не са успели да постигнат напредък по отношение на функционирането на дипломатическите мисии, включително визите и ротацията на персонала.

„Американците не се вслушват в нашата логика или в нашите искания“, цитира думите на Рябков държавната информационна агенция РИА Новости. „В същото време разговорите бяха полезни.“

Той също така предупреди, че липсата на напредък по основните разногласия повишава възможността за нови зони на конфликт.

„Има много малък напредък, когато става въпрос за съществената част от съществуващите проблеми“, цитира Рябков информационна агенция Интерфакс. „Съществува риск от ново изостряне на ситуацията.“

Връзките между бившите врагове от Студената война бързо се влошиха, след като Джо Байдън засили натиска върху Кремъл, след като стана президент на САЩ през януари.

Като част от санкциите в отговор Русия по-рано тази година забрани на американското посолство в Москва да наема чужди граждани и официално определи САЩ като „неприятелска държава“.

Нюланд, която е на тридневно посещение в Русия, пристигна в понеделник. По време на посещението си тя ще се срещне със съветника по външна политика на президента Владимир Путин Юрий Ушаков, съобщиха от Кремъл.

На Нюланд беше разрешено да пътува до Русия, въпреки че преди това беше включена в списък със санкции.

В замяна Вашингтон издаде американска виза на представител на руското външно министерство.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *